Unijní exekutiva navrhuje lepší propojení energetické a dopravní sítě

Propojenější Evropa má být podle Evropské komise schopnější obstát v celosvětové konkurenci. Dnes proto představí balík několika právních předpisů nebo jejich novel pro větší provázání dopravních, energetických a komunikačních sítí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Energetika. Ilustrační foto

Energetika. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Balíček má obsahovat několik návrhů právních opatření, ale také načrtnout politickou linii, kterou se má Unie při propojování sítí ubírat.

Komisaři pro dopravu, energetiku, ale také předseda Evropské komise Barroso představí myšlenky komise, jak zajistit, aby v Unii opravdu fungoval volný trh. K němu je potřeba i co nejrychlejší a efektivní doprava, cenově dostupná energie a také předávání informací a poznatků pomocí komunikačních sítí.

Například ani 25 let po oficiálním odstartování volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu jednotný trh s elektřinou neexistuje. Přeshraničně se obchoduje jen 5% její produkce, což má značný vliv na růst jejích cen. To by se mohlo v budoucnu změnit.

Pavel Novák, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme