Unijní ministři financí budou hledat recepty na záchranu eura

Chřadnoucí euro bude dnes znovu tématem jednání ministrů financí sedmadvacítky. Budou hledat způsoby změn pravidel pro hospodářské politiky členských zemí Unie. Cílem je do budoucna vytvořit takové mantinely, aby se nemohla opakovat krize podobná té řecké. Jednání takzvané ‚operační skupiny‘ svolal do Bruselu předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Do října má skupina složená z unijních ministrů financí a zástupců Evropské centrální banky navrhnout sérii opatření lídrům sedmadvacítky. Nová pravidla mají zabránit tomu, aby se země příliš zadlužovaly a ohrožovaly stabilitu eura.

Operační skupina má také dát návod, jak přitvrdit sankce pro země, které budou povolené deficity rozpočtů překračovat, nebo o nich dokonce vědomě lhát, jako to praktikovaly Atény.

Ministři financí ale budou pravděpodobně reagovat i na samostatné kroky Německa, které se v zájmu ochrany eura rozhodlo bez konzultace s ostatními členy eurozóny zakázat finančním spekulantům některé obchody.

Česko chce rozhodovat o svém rozpočtu

Česko si chce na zasedání unijních ministrů financí pohlídat hlavně možnost zásadně ovlivňovat svůj státní rozpočet. „Dá se předpokládat, že se o tom budeme bavit v takovém prvním nástřelu. Česká republika zatím nemá žádný velký mandát, protože podklady budou teprve předloženy. Jediné, co bychom chtěli hlídat, je finální fiskální odpovědnost našeho státu za náš rozpočet,“ řekl Tomáš Zídka z ministerstva financí.

Podle něj zatím nehrozí, že by národní rozpočty schvalovala Evropská unie: „Návrhy jsou takové, že má vzniknout něco jako evropský hospodářský rok, kdy členské státy by v dubnu předkládaly svoje plány na ekonomické úpravy v dalším roce. Evropská komise by k tomu dávala svoje doporučení a příslušný parlament členského státu by potom k tomu přihlédl při sestavování rozpočtu na podzim.“

Pavel Novák, Květa Moravcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme