Unijní reforma cukerného pořádku se dotkne i Česka

Menší množství vyrobeného cukru, méně vypěstované cukrovky a také snížení počtu zpracovatelů a pěstitelů - tak by se měla v naší zemi projevit reforma cukerného pořádku v zemích Evropské unie. Cukrovarníci, pěstitelé i ministerstvo zemědělství principy navrhované reformy vítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kostky cukru

kostky cukru | Foto: Jan Rosenauer

Úpravy jsou podle nich nezbytné. V roce 2009 se totiž otevře unijní trh s cukrem a bez reformy by evropské země v konkurenci neobstály.

Unie se rozhodla jít cestou postupného snížení produkce a snížení cen cukru až o 40 procent. Naše země by měla snížit produkci o zhruba 80 tisíc tun cukru, které dosud vyvážíme. "Smyslem této reformy je dobrovolné odstoupení cukrovarnických společností, zřeknutí se kvót tam, kde cukr a cukrovka nejsou konkurence schopní. A my si myslíme, že konkurence schopní jsme," vysvětluje Zdeněk Joudal, předseda Svazu pěstitelů cukrovky.

Současně reforma počítá s kompenzacemi - těm, kteří ukončí činnost, i těm, kteří budou dál cukrovku pěstovat. "Kompenzace jsou pro cukrovarnické společnosti, které skončí s výrobou cukru. Kompenzace by měly být použity na totální útlum výroby a pro pěstitele řepy je to kompenzace na pokles ceny, a to ve výši zhruba 60 % poklesu," vysvětluje Oldřich Reinberger - viceprezident Agrární komory.

Důležité je, jak budou kompenzace přidělovány - dodává Zdeněk Joudal - předseda Svazu pěstitelů cukrovky: "Aby ta kompenzace byla směrována na hektary cukrovky, nikoli zemědělskou půdu."

Uživatelé a spotřebitelé by nižší cenu cukru měly zaznamenat postupně, nejvíce až zhruba za 4 roky.

Milan Kopp, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme