Unijní reforma cukerného pořádku se dotkne i Česka

Menší množství vyrobeného cukru, méně vypěstované cukrovky a také snížení počtu zpracovatelů a pěstitelů - tak by se měla v naší zemi projevit reforma cukerného pořádku v zemích Evropské unie. Cukrovarníci, pěstitelé i ministerstvo zemědělství principy navrhované reformy vítají.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kostky cukru | Foto: Jan Rosenauer

Úpravy jsou podle nich nezbytné. V roce 2009 se totiž otevře unijní trh s cukrem a bez reformy by evropské země v konkurenci neobstály.

Unie se rozhodla jít cestou postupného snížení produkce a snížení cen cukru až o 40 procent. Naše země by měla snížit produkci o zhruba 80 tisíc tun cukru, které dosud vyvážíme. "Smyslem této reformy je dobrovolné odstoupení cukrovarnických společností, zřeknutí se kvót tam, kde cukr a cukrovka nejsou konkurence schopní. A my si myslíme, že konkurence schopní jsme," vysvětluje Zdeněk Joudal, předseda Svazu pěstitelů cukrovky.

Současně reforma počítá s kompenzacemi - těm, kteří ukončí činnost, i těm, kteří budou dál cukrovku pěstovat. "Kompenzace jsou pro cukrovarnické společnosti, které skončí s výrobou cukru. Kompenzace by měly být použity na totální útlum výroby a pro pěstitele řepy je to kompenzace na pokles ceny, a to ve výši zhruba 60 % poklesu," vysvětluje Oldřich Reinberger - viceprezident Agrární komory.

Důležité je, jak budou kompenzace přidělovány - dodává Zdeněk Joudal - předseda Svazu pěstitelů cukrovky: "Aby ta kompenzace byla směrována na hektary cukrovky, nikoli zemědělskou půdu."

Uživatelé a spotřebitelé by nižší cenu cukru měly zaznamenat postupně, nejvíce až zhruba za 4 roky.

Milan Kopp, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme