Únik dat z Komerční banky vyšetřuje Úřad na ochranu osobních údajů

Úřad na ochranu osobních údajů začal vyšetřovat únik dat z Komerční banky. Kvůli chybě v internetovém bankovnictví se klienti mohli dostat k údajům jiných lidí. Úřad dnes zahájil první kroky, které povedou k vyšetření celého případu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka (ilustrační foto)

Komerční banka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jedná se o jeden z nejsložitějších případů, se kterým se ochránci osobních údajů v Česku setkali. Mluvčí úřadu Hana Štěpánková si tak netroufá odhadnout, jak dlouho bude vyšetřování trvat.

„To opravdu lze těžko předpokládat, nemohu říci,“ uvedla pouze. „Kontrolu vede jeden z nezávislých inspektorů úřadu a úkony k tomu, aby dospěl k nějakým výsledkům, jsou plně v jeho kompetenci a v jeho rukou," dodala.

Podle Moniky Klucové z Komerční banky může za chybu externí firma.

„Chyba v informačním systému, jehož vývoj pro penzijní společnost zabezpečuje externí dodavatel, umožnila neoprávněný přístup do databáze kontaktů,“ vysvětlila. Klienti podle banky neměli možnost zjišťovat zůstatek na účtu jiných lidí. Uniklé informace se týkaly penzijního připojištění.

Dodavatelem je slovenská firma

Dodavatelem informačního systému pro penzijní fond Komerční banky je slovenská společnost Softip. Na Slovensku působí v oboru počítačových technologií už přes 20 let. Služby poskytuje více než 3 tisícům zákazníků.

Firma Softip nabízí na svých webových stránkách komplexní vytvoření a zavedení informačních systémů ušitých zákazníkovi na míru. Odkazuje na reference svých klientů, kterými jsou například Slovenský statistický úřad, Slovenská pošta nebo generální prokuratura.

V oblasti bankovnictví dodala svůj systém Všeobecné úverové bance a také třem penzijním fondům v Česku. Kromě toho pro Komerční banku uvádí na svém webu i fond České spořitelny a penzijní fond AEGON.

Radiožurnál se snažil získat vyjádření firmy Softip k chybě v zabezpečení dat v systému penzijního fondu Komerční banky. Společnost má ale do konce týdne celozávodní dovolenou.

Pavel Novák, Martin Karlík, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme