Union banka je v úpadku

Union banka je podle nejnovějšího auditu v úpadku - tedy ve stavu, kdy nemá peníze a kdy jsou její dluhy větší než hodnota jejího majetku. Proto dnes banka podala návrh na soudní vyrovnání. Je to jedna z legálních možností, jak zaplatit věřitelům. Další variantou by mohlo být prohlášení konkurzu. To by ovšem znamenalo zánik firmy. Navíc by při konkurzním vyrovnání klienti banky získali méně peněz než při soudním vyrovnání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Žádost přišla zatím jen faxem, a proto musí banka do tří dnů poslat i řádný písemný návrh. Jak dodává mluvčí Union banky Josef Řeřicha, Krajský soud v Ostravě zatím na písemné doručení návrhu čeká. "Za Union banku podali návrh členové představenstva pan generální ředitel a předseda představenstva inženýr Votoupal a paní Vysloužilová."

U soudu přitom leží už téměř dvě desítky návrhů na konkurz. Při soudním vyrovnání mají ovšem klienti šanci získat větší část svých pohledávek vůči bance než při konkurzu. Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhut říká, že vzhledem k závažnosti kauzy bude soud rozhodovat co nejrychleji, pravděpodobně příští týden. "Samozřejmě dá se říci, že bude-li prohlášen konkurz, nemůže být povoleno vyrovnání a naopak povolením vyrovnání se brání, aby pro uričté pohledávky byl vyhlašován konkurz. Takže může být buď jedno nebo druhé, když to zjednodušíme."

Pokud vyrovnání schválí ostravský soud, budou muset s návrhem souhlasit i věřitelé banky. Těmi jsou klienti se svými 10 procenty úspor, které nejsou ze zákona pojištěny, a bude jím i Fond pojištění vkladů po té, co vyplatí klientům banky 90 procent jejich peněz. Jak dodává Řeřicha, soudní vyrovnání je sice složitý proces, ale věřitelé tak mají šanci dostat více než při prohlášení konkurzu na banku. "Návrh na soudní vyrovnání je jedním z řešení situace. Byl podán také po potvrzení situace Union banky, které bylo učiněno v auditu, který připravila firma HZ."

Klienti banky se nemusí o své úspory bát, neboť ty jim do příslušné výše vyplatí Fond pojištění vkladů.

Do budoucna banka počítá v návrhu vyrovnání se zachováním části své pobočkové sítě a využitím know-how banky. Tento vývoj je součástí dohody se společností Goldman Sachs, která by mohla být garantem dodržení finančních podmínek v průběhu vyrovnání.

Markéta Kaclová, Andrea Brtníková, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme