Union banka končí

Union banka definitivně zkrachovala. Česká národní banka jí totiž odebrala bankovní licenci. Mluvčí Alice Frišaufová nám potvrdila, že centrální banka tak zamítla rozklad Union banky, kterým se Italové snažili odvrátit definitivní konec fungování banky. Centrální banka odejmutí licence zdůvodňuje tím, že tím, že Union banka i nadále porušuje zákon o bankách, protože neudržuje svou platební schopnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

"Toto rozhodnutí ještě nenabylo právní moci a nabyde jí okamžikem doručení Union bance. Rozhodnutí bankovní rady České národní banky nic nemění na tom, že vklady pojištěné u Fondu pojištění vkladů se začnou vyplácet v řádném termínu," zdůraznila pro Radiožurnál Alice Frišaufová.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Union banka

Klienti mají ze zákona nárok na výplatu 90 procent svého vkladu, maximálně necelých 800 000 korun. S tímto postupem jsou však klienti nespokojení a požadují výplatu celých vkladů podobně jako tomu bylo u některých předchozích bank.

Tito vkladatelé dostanou dopis určující konkrétní termín a pobočku GE Capital Bank, kde jim budou vyplaceny pojištěné části vkladů. Dopis rozešle GE Capital Bank 7. května.

Vedení Union banky ještě v únoru tvrdilo, že banku do potíží dostal stát, když po převzetí krachující Evrobanky, Ekoavrobanky a Bankovního domu Skala v roce 1996 nepomohl ostravskému peněžnímu ústavu tak, jak původně sliboval.

Milan Kopp, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme