Union banka před krachem půjčovala nad povolenou mez

Vedení zkrachovalé Union banky zatajilo před Českou národní bankou, že některým klientům poskytovalo vyšší úvěry, než peněžní ústav směl. Zjistila to při prověrce archivů konkursní správkyně Union banky Michaela Huserová. Důkazy proto předala policii a státnímu zastupitelství. Česká národní banka podala kvůli těmto podezřením trestní oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Představenstvo ostravského bankovního ústavu podávalo centrální bance v roce 2001 neúplné informace o svém hospodaření. Konkursní správkyně Michaela Huserová zjistila, že některé dokumenty v archivech peněžního ústavu byly obsáhlejší než, ty které Union banka zasílala ČNB. Zápisy se liší jak o čísla, tak i o informace o úvěrech dvěma navzájem propojeným slovenským subjektům - Středoevropskému makléřskému domu a Poštovní bance.

Česká národní banka kvůli podezření z trestné činnosti v Union bance podala hned několik trestních oznámení. "Pokud takové informace zjistila konkursní správkyně, tak je to pro nás v podstatě potvrzení našich podezření, která jsme pojali již během našich šetření," říká mluvčí ČNB Pavel Zubek.

Žalobce Vrchního státního zastupitelství v Ostravě Alexander Dadam potvrdil, že se informacemi předanými konkursní správkyní zabývá. Podrobnosti nicméně sdělit nechtěl; mohlo by to podle něj ohrozit vyšetřování.

Je stoprocentně jisté, že věřitelé zkrachovalého peněžního ústavu všechny své peníze neuvidí. Audit majetku Union banky je přitom ukončen. "Kumulovaný hospodářský výsledek je, tuším, někde se ztrátou asi 10 miliard korun," uvádí mluvčí konkursní správkyně Robert Korselt.

Marika Táborská, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme