Unipetrol do září prohloubil ztrátu, za 3. čtvrtletí byl v zisku

Petrochemická společnost Unipetrol, která podle tržeb patří mezi desítku největších českých firem, se vrací k zisku. Ve třetím čtvrtletí firma vydělala téměř 1,5 miliardy korun. Loni touto dobou byl podnik ve ztrátě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu | Foto: Unipetrol

K lepším číslům pomohly Unipetrolu v posledních třech měsících vyšší tržby, a to díky velkému nárůstu prodejů rafinerských a petrochemických výrobků.

Firma se v tomto období sice vrátila k zisku, ale souhrnně za devět měsíců letošního roku zůstává dál ve ztrátě, předchozí kvartály tak dobré nebyly. Vedení společnosti to zdůvodňuje účetnictvím.

Konkrétně zmiňuje mimořádnou bezhotovostní účetní položku za druhého čtvrtletí. Holding prostřednictvím ní snížil hodnotu majetku v rafinerském byznysu o víc než 4,5 miliardy korun. Takové operace společnostem obvykle výrazně ovlivní celkový hospodářský výsledek.

Obor, ve kterém Unipetrol působí, je podle analytiků velmi strategický. Kdo z velkých investorů vlastní akcie firmy, raději si je nechá a sleduje, jak se vyvíjí celý sektor. Velcí investoři mají se svým podílem v podniku jiné zájmy než aktivně obchodovat s akciemi.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Neúčast velkých investorů na obchodování s akciemi Unipetrolu odrazují menší investory. A právě proto jsou zobchodované objemy tak malé. Třeba včera přesáhly jen tři čtvrtě milionu korun.

Unipetrol patří pod polskou společnost PKN Orlen. Čistý zisk této největší polské ropné společnosti meziročně klesl o pět procent na 615 milionů zlotých. To jsou v přepočtu čtyři miliardy korun. Snížily se i celkové výnosy, které oslabil pokles cen ropy a silnější kurz zlotého.

Unipetrol se stal součástí polské skupiny v roce 2005. O privatizaci tehdy státního podniku se začalo rozhodovat už o čtyři roky dříve. Dnes do společnosti patří například firmy Kaučuk nebo Benzina.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme