Šéf Správy státních hmotných rezerv: Unipetrol požádá o půjčku ze státních ropných zásob

Český petrochemický holding Unipetrol požádal o zápůjčku ropy ze státních nouzových zásob. V České televizi to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Důvodem je ropa kontaminovaná organickým chloridem, která se dostala do ropovodu Družba. Kromě Česka přestali ruskou ropu odebírat i v Německu, Polsku, Bělorusku a na Slovensku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod Družba

Kromě ropovodu Družba se znečištěná surovina měla objevit také v ruském přístavu Usť-Luga, odkud vyplulo nejméně pět tankerů. Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

V potrubí je teď podle Švagra asi 300 tisíc tun kontaminované ropy, která by se měla přečerpat zpět do Ruska.

„Podle posledních informací z ruské strany by 29. dubna měla být na hranici s Běloruskem již ropa dobrá a dá se předpokládat, že se bude tato kontaminovaná ropa přečerpávat zpět druhým paralelním potrubím,“ vysvětlil Švagr Radiožurnálu. 

Bude třeba nasadit cisterny? Ropovod Družba se musí vyčistit a litvínovská rafinerie má zásobu na 7 dní

Číst článek

O tom, kolik ropy bude chtít Unipetrol zapůjčit ze státních nouzových zásob, se bude jednat v pondělí. 

„Předložíme vládě příslušný materiál, a pokud vláda bude souhlasit s uvolněním nouzových zásob ropy, tak by rafinerie v Litvínově měla plynule pokračovat ve výrobě,“ řekl Švagr televizi. Už dříve uvedl, že v případě nedostatku ropy je stát připraven uvolnit své rezervy.

Česko disponuje dvěma ropovými rafineriemi. Jedna je v Kralupech nad Vltavou, druhá v Litvínově je technologicky přizpůsobená na zpracovávání ruské ropy, která má jiné složení než ropa proudící k nám ropovodem IKL ze západní Evropy.

Litvínovská nemá surovinu jak nahradit a nyní disponuje zásobami na sedm dní.

Špinavá ropa

Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit, protože by mohl poškodit zařízení rafinerie.

Dovoz ropovodem Družba kvůli znečištění už ve čtvrtek zastavily Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko. V pátek pak přestala téct i do Česka. Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak řekl, že čistá ropa by se měla dostat ropovodem na hranici s Běloruskem znovu 29. dubna.

Kromě ropovodu Družba se znečištěná surovina měla objevit také v ruském přístavu Usť-Luga, odkud vyplulo nejméně pět tankerů. Již několik kupců ze Západu proto začalo odmítat dodávky ropy z tohoto přístavu.

Nikola Kopáčová, Jana Klímová, cha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme