Unipetrol je znovu na prodej

Přibližně měsíc po tom, co vláda definitivně zrušila minulé výběrové řízení na prodej Unipetrolu, ministři rozhodli, že do čtrnácti měsíců najdou pro petrochemický holding nového majitele. Vláda bude dále diskutovat o způsobu prodeje. Kupce by mohl nalákat prodej Unipetrolu jako celku, menší šanci má u ministrů privatizace po částech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Po nezdařeném pokusu prodat Unipetrol společnosti Agrofert Andreje Babiše měl ministr průmyslu Jiří Rusnok za úkol vypracovat nový scénář prodeje 63procentního podílu státu v tomto chemickém gigantu. Už dříve uvedl, že prvořadým zájmem jeho i celého kabinetu je prodat Unipetrol rychle.

Druhý pokus začnou ministři výběrem privatizačního poradce. Právě poradenská firma by mohla ovlivnit způsob privatizace, zda prodávat po částech, nebo najednou. Zatím se ministerstvo financí shoduje s resortem průmyslu na privatizaci holdingu jako celku. "Aby byl prodej rychlý, tak si myslím, že je nutné prodávat v celku, tak jak ta firma dnes stojí a leží s tím, že samozřejmě nemá smysl svazovat budoucího nabyvatele nějakým omezením na možnou restrukturalizaci firmy po prodeji," říká ministr Rusnok.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok o novém prodeji Unipetrolu

Provázanost holdingu je prý příliš velká na to, aby se znovu rozdělil do jednotlivých firem, například na rafinérskou část, kterou reprezentuje Česká rafinérská a Chemopetrol Litvínov, a chemickou, kam spadá například povodněmi postižená Spolana Neratovice. Kromě toho by některé dcery holdingu by byly samostatně jen těžko prodejné.

K holdingu Unipetrol patří dále firmy Benzina, Paramo a Kaučuk. To, že se budou i v druhém tendru nabízet jako celek, umožní, aby platbu inkasoval přímo Fond národního majetku. "Na celou problematiku je dvojí možný pohled, zda se buď za každou cenu hnát za vysokým výnosem, anebo za stabilitou oboru, protože privatizace Unipetrolu je v podstatě privatizace jednoho celého odvětví," podotkl Jindřich Marek z tiskového odboru Úřadu vlády.

Společnost Agrofert měla podle kupní smlouvy za 63procentní podíl v tomto petrochemickém holdingu zaplatit 361 milion eur. Šéf Agrofertu Andrej Babiš ale tuto částku nakonec odmítl zaplatit s tím, že společnost má výrazně jinou hodnotu než počátkem letošního roku, kdy smlouvu uzavíral. Jako hlavní důvod uvedl změny v České rafinérské, ve které má Unipetrol podíl. Protože Fond národního majetku odmítl přistoupit na změnu privatizačních podmínek, obě strany od smlouvy odstoupily.

Podle Romana Cenka, analytika společnosti Atlantik finanční trhy, bude při opakované privatizaci cena za státní podíl v Unipetrolu záviset na podmínkách, kterými bude chtít vláda nového vlastníka zavázat. "Pokud budou podmínky mírnější, než byly v případě toho prvního kola privatizace, tak je pravděpodobné, že tohle investoři v té ceně zohlední. Nicméně se nedomnívám, že by cena dosáhla nabídek z prvního kola, protože v mezidobí došlo k určitému vývoji zejména v případě hospodaření společností, ale také škod způsobených záplavami."

Naopak ministr průmyslu již dříve řekl, že sází na rivalitu zájemců o Unipetrol a nevylučuje proto příjemné cenové překvapení.

O Unipetrol projevily předběžný zájem takové firmy, jako je britská Rotch Energy, polská PKN Orlen nebo maďarská společnost MOL. Opakované privatizace se chce ropná a plynárenská společnost účastnit v konsorciu s rakouskou ÖMV a maďarskou TVK jako v předchozím případě. Tentokrát do ní ale zapojí i partnery z bratislavského Slovnaftu, podle Zoltána Aldota z vedení MOL totiž situaci u nás dobře znají.

Maďaři se v neděli stali většinovým akcionářem Slovnaftu, když svůj dosavadní ani ne třetinový podíl zvýšili na téměř 68 procent. Součástí plánu strategického rozvoje společnosti MOL je i rozšiřování sítě čerpacích stanic, které u nás Slovnaft vlastní.

Dušan Valenta, Aleš Heřmánek, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme