Unipetrol prodal Spolanu za 640 miliónů korun

Spolana Neratovice má nového majitele. Petrochemický holding Unipetrol prodal 82 procent firmy polské společnosti Anwil za více než 640 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice | Foto: Spolana Neratovice

Spolana i Anwil jsou dceřiné společnosti PKN Orlen. Smlouva řeší i dluh Spolany vůči Unipetrolu ve výši 660 miliónů korun. Jak řekl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka, pro trh je cena negativním překvapením. Zhruba před rokem se totiž očekávala za Spolanu Neratovice jedna miliarda.

"Dokonce jsme byli největšími optimisty, čekali jsme 1,4 miliardy. Čekali jsme, že Spolana bude trochu efektivněji zvyšující se ceny vstupu dostávat do svých ziskových marží. To se nakonec nenaplnilo, proto ta cena 640 miliónů je mírně negativní překvapení. Znamená to zhruba dvě koruny na akcie Unipetrolu," vysvětlil Procházka.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme