Unipetrol prodal za 5,5 miliardy korun společnost Kaučuk

Unipetrol prodal továrnu Kaučuk polské chemičce Dwory. Prodejní cena 195 milionů eur odpovídá v přepočtu zhruba pěti a půl miliardám korun. Polská společnost nabídla nejvyšší cenu, která se pohybuje na horní hranici nezávislých ocenění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francois Vleugels (uprostřed)

Francois Vleugels (uprostřed) | Zdroj: ČTK

Smlouva o prodeji byla podepsána dnes, k vypořádání ale dojde až po schválení českým a evropským antimonopolním úřadem, což může trvat půl až tři čtvrtě roku. Oznámil to generální ředitel Unipetrolu Francois Vleugels.

"Už loni v červnu na investorské konferenci jsme oznámili, že prodáme vedlejší činnosti Unipetrolu, a Kaučuk byl velmi významnou součástí vedlejších aktivit. Dnes s velkým potěšením oznamujeme, že jsme dosáhli dohody se společností Dwory o prodeji Kaučuku za 195 milionů eur. Důležitá ale není jen výše prodejní ceny, ale také ostatní podmínky, které jsme dojednali - a ty jsou podle nás pro budoucnost Kaučuku velice příznivé."

Pro budoucnost Kaučuku je důležité, že polská chemička je silným hráčem na evropském trhu a zavázala se rozvíjet výrobu v České republice. Soudí generální ředitel Unipetrolu Francois Vleugels.

"Při jednání bylo velice důležité najít strategického investora, který by se zavázal investovat do Kaučuku, protože s ním máme velmi silné technologické i obchodní spojení. Příkladem takového propojení je budování společného podniku pro výrobu butadienu. Samozřejmě nikdy nemůžete mít stoprocentní záruku toho, co se bude dít v budoucnosti. Ale domníváme se, že pracovní místa budou zajištěna a že Kaučuk bude nadále růst."

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme