Unipetrol se bude znovu prodávat vcelku

Stát prodá svůj podíl v Unipetrolu jednomu strategickému investorovi. Rozhodla o tom vláda, která se tak přiklonila k názoru i na druhý pokus privatizovat petrochemický holding jako celek. Nejdřív ale vybere Fond národního majetku privatizačního poradce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

"Pokud průběh výběru poradce půjde zdárně, tak během letošního roku by mohl být realizován tento privatizační proces, tak aby řekněme do jednoho roku byl znám nový nabyvatel státního podílu v Unipetrolu," uvedl po jednání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka. "Je zřejmé, že klíčovou podmínkou bude cena, a je zřejmé, že klíčovou podmínkou bude zajištění budoucnosti této významné části našeho chemického průmyslu."

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Privatizace Unipetrolu

S návrhem vlády prodat chemický holding znovu jako jeden celek souhlasí ředitel Liberálního Institutu Miroslav Ševčík. V jednom balíku mají totiž akcie vyšší hodnotu. Podle Ševčíka ale toto rozhodnutí mělo padnout hned poté, co od smlouvy odstoupil vítěz předchozí, neúspěšné privatizace - Agrofert Andreje Babiše.

"Je iluzorní si myslet, že ta cena půjde nahoru, myslím si, že čím déle bude trvat otálení s vypsáním veřejné soutěže, tím hůře. A pak bych si přál, aby vyhrál opravdu ten, kdo dá nejvyšší cenu, a ne jak se stalo minule, že to bylo takové podivné zamlžené a dostal to ten, kdo dal horší cenu, než ten nejlepší," řekl Radiožurnálu Ševčík.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme