Unipetrolu vzrostl i přes srpnový požár v Záluží zisk

Petrochemickému holdingu Unipetrol vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 183 milionů na 1,58 miliardy Kč. Tržby klesly o 13 procent na 29,45 miliardy Kč. Ušlý zisk kvůli srpnovému požáru propylenové jednotky v Záluží u Litvínova společnost odhaduje na 1,6 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu | Foto: Unipetrol

Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinerie.

Přitom chemická výroba je na litvínovské rafinerii závislá, dodává jí materiál. Její provoz je teď ale omezený.

Podle aktuálních odhadů bude etylenová jednotka uvedena zpět do provozu na minimální výkon s přibližně 65procentním využitím kapacity v červenci 2016. Naplno by měla jednotka fungovat v říjnu příštího roku.

Na meziročním poklesu tržeb se podepsaly především klesající ceny ropy. Unipetrol přitom provozoval o polovinu vyšší rafinerské kapacity a zvýšil objemy prodeje.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol zaměstnává 3800 lidí.

Unipetrol nedávno oznámil největší investici v české petrochemii za poslední čtvrt století.

V Chemparku Záluží u Litvínova plánuje postavit novou jednotku na zpracování ropy, která bude stát podle odhadů 8,5 miliardy korun. Fungovat by měla začít za tři roky a během stavby by na místě mělo působit až 1000 pracovníků z lokálních firem.

Nedávný požár nemůže podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty investici ohrozit:

„Unipetrol má čistou hotovostní pozici (nemá žádný dluh - pozn. red.) téměř sedm miliard korun. I za třetí kvartál dokázal vygenerovat téměř další čtyři miliardy. Vzhledem k tomu, že bude nějaké plnění od pojišťoven, plány na novou etylénovou jednotku by nemělo nic ohrozit.“

Podle firmy je stále příliš brzy na odhad škod, které bude nárokovat po pojistiteli. Náklady shořelých zásob a náklady na čištění se do účetnictví promítly částkou 44 milionů korun, snížení hodnoty poškozeného majetku na etylénové jednotce představovalo 597 milionů korun.

V areálu chemičky Unipetrol od rána hoří | Foto: Jan Bachorík

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme