Únorová nezaměstnanost byla nejnižší od roku 2008, podle ekonomů povede k vyšším mzdám

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 5,1 procenta z lednových 5,3 procenta. Bez práce bylo 380 200 lidí, což je nejnižší únorová hodnota od roku 2008. Přibylo také volných míst, zaměstnavatelé jich nabízeli 143 098. Údaje ve středu zveřejnil Úřad práce ČR. Údaje o poklesu nezaměstnanosti podle analytiků ukazují na přetrvávající výraznou poptávku po pracovní síle, za kterou je dobrý výkon ekonomiky. Tento vývoj přitom bude nadále tlačit na další růst mezd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

Lidé už při postupném rozjezdu sezonních prací nacházejí uplatnění ve stavebnictví, lázeňství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu.

„Zaznamenáváme též vyšší zájem zaměstnavatelů o pracovníky na veřejně prospěšné práce v souvislosti s jarními úklidy veřejných prostranství. A svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání," uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

V horských střediscích navíc stále trvá zimní turistická sezona. Nezaměstnanost tak bude podle Sadílkové zřejmě klesat i nadále.

Nejnižší podíl nezaměstnaných má nadále Praha, a to 3,3 procenta. Naopak nejhůře na tom je Ústecký kraj, kde nezaměstnanost dosáhla 7,8 procenta. Na jedno volné pracovní místo nyní v ČR připadá 2,7 uchazeče.

Středeční údaje o poklesu nezaměstnanosti podle analytiků ukazují na přetrvávající výraznou poptávku po pracovní síle, za kterou je dobrý výkon ekonomiky. Tento vývoj přitom bude nadále tlačit na další růst mezd. Nezaměstnanost podle ekonomů bude klesat i nadále, již v březnu se může dostat pod pět procent.

Nezaměstnanost bude dále klesat

„Dnešní statistiky o počtu registrovaných nezaměstnaných znovu potvrdily hlad po pracovní síle v Česku. Podíl nezaměstnaných bude i nadále klesat, ale mnoho prostoru k dalšímu snižování už nemá. Svého letošního minima by měl dosáhnout v červnu na úrovni 4,4 procenta," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Hospodářský růst a s ním spojená poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče udržují nezaměstnanost v české ekonomice nízko i na počátku kalendářního roku, což je jinak obvykle období, kdy sezónní faktory tlačí nezaměstnanost přechodně nahoru.

„Z pohledu firem vývoj na trhu práce zároveň znamená, že se ve zvyšující míře budou potýkat s nedostatečným počtem zaměstnanců s vhodnou kvalifikací, což vede k tlaků směrem k rychlejšímu růstu mezd," upozornil.

Míra nezaměstnanosti v České republice aktuálně dosahuje nejnižší úrovně v celé EU, upozornil hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Na světě je nyní asi jen 14 zemí s nižší mírou nezaměstnaností, převážně v jihovýchodní Asii," uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme