Antimonopolní úřad rozdal dopravcům pokuty za kartel, České dráhy mají zaplatit 48 milionů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Českým drahám pokutu 48 milionů korun za účast na kartelové dohodě v rámci projektu Italia Express. Sankci 3,67 milionu korun dostala také společnost AWT Čechofracht. Úřad to oznámil v páteční tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné. Státnímu podniku původně hrozila pokuta až 350 milionů korun, díky spolupráci s úřadem je však pokuta nižší.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah.

Ilustrační foto. | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle antimonopolního úřadu se České dráhy dohodly společně s Rail Cargo Austria AG a AWT Čechofracht na společném postupu v rámci soutěže na projekt v nákladní dopravě Italia Express. Konkrétně se firmy dohodly na cenové koordinaci či výměně citlivých informací, což vedlo k rozdělení trhu.

České dráhy znovu změnily výpočet slev. Nový ceník zrušily po dvou týdnech, Včasné jízdenky zmizely

Číst článek

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského byla dohoda uzavřena za bývalého vedení v roce 2006, kdy jejich součástí byla i nákladní železniční doprava. Nyní nákladní dopravu zajišťuje dceřiná společnost ČD Cargo.

Vedení podniku se proto před dvěma lety, kdy bylo řízení zahájeno, rozhodlo s antimonopolním úřadem aktivně spolupracovat a využít takzvané procedury narovnání. Ta díky spolupráci umožňuje urychlit průběh procesu a pro obviněné často může i snížit pokuty, které jim hrozí.

Stejně postupovaly i další obviněné firmy. Obě tuzemské tak dosáhly výrazného snížení sankce, rakouské Rail Cargo Austria AG byla pokuta úřadem prominuta úplně.

„České dráhy rovněž přijaly sérii opatření, která zajistí eliminaci obdobného jednání v budoucnu,“ dodal Šťáhlavský.

Skupině České dráhy v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně. Tržby skupiny se ale meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů na 17,35 miliardy korun. Do skupiny patří vedle osobního dopravce také ČD Cargo, ČD Telematika nebo Výzkumný ústav železniční.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme