Antimonopolní úřad zakázal podepsat smlouvu s vítězem na mýtný systém. Tak daleko ještě nejsme, reaguje Ťok

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal předběžné opatření v tendru na systém elektronického mýtného. Předseda úřadu Petr Rafaj v pátek oznámil, že ministerstvo dopravy zatím nesmí s vítězem výběrového řízení podepsat smlouvu. Podle ministerstva rozhodnutí úřadu nic neznamená, jelikož podpis smlouvy prý není na pořadu dne.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána, dálniční poplatky (ilustrační foto)

Mýtná brána, dálniční poplatky (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

„Toto rozhodnutí nemá na průběh soutěže na nový mýtný systém žádný vliv, neboť k uzavření smlouvy zatím tendr ani zdaleka nedospěl,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Rafaj řekl, že úřad se rozhodl ustanovit znalce. Ten má podle ÚOHS odpovědět na otázky týkající se zpětné zjistitelnosti případných změn obsahu datového nosiče v souvislosti s prověřováním postupu ministerstva při poskytování části zadávací dokumentace dodavatelům. Dokud nebude zpracován posudek, nařídil úřad předběžné opatření – zákaz uzavřít smlouvu. Jinak by podle něj byl zmařen účel vedeného správního řízení.

Ministerstvo dopravy postup úřadu respektuje, upozornilo ovšem, že na průběh zadávacího řízení v tuto chvíli nemá žádný vliv. „Tendr bude pokračovat dál předložením nabídek čtyř konsorcií, která se výběrového řízení zúčastní,“ uvedl Ťok. Všichni zájemci podle něj dostali stejnou dokumentaci. Ministr zároveň zdůraznil, že vše proběhlo podle zákona.

„Postupujeme podle harmonogramu soutěže a nenecháme se odradit opakovanou snahou současného provozovatele o zbrzdění nebo zastavení tendru. Daňoví poplatníci by měli mít konečně možnost vědět, jaká je tržní cena na zajištění mýta,“ dodal Ťok, jehož ministerstvo opakovaně kritizuje současného provozovatele mýtných bran Kapsch za obstrukční jednání.

Kapsch se brání

Firma se podle ministerstva snaží ‚shodit‘ tendr, než uchazeči stačí přijít s nabídkami, které ukážou, nakolik je současná cena konkurenceschopná.

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení kvůli mýtnému systému, ministerstvo chce tendr obhájit

Číst článek

Kapsch tento týden upozornil, že uchazeči v tendru na správu mýtného systému nedostali stejné podklady a účastníci, kteří si dokumentaci vyzvedli v prvních dnech po zahájení tendru, měli k dispozici jiné informace než účastníci, kteří si materiály vyzvedli po zásahu úředníků ministerstva dopravy. Ministerstvo to odmítá.

Ministerský tendr, do kterého se přihlásili čtyři uchazeči, počítá s tím, že po roce 2019 se zpoplatnění rozšíří o 900 kilometrů silnic první třídy z nynějších zhruba 230 kilometrů. O rozšíření rozhodla před rokem vláda. Mýtné se v Česku vybírá elektronicky od roku 2007, nyní tvoří zpoplatněnou síť více než 1400 kilometrů dálnic a silnic první třídy. Za deset let se na mýtném vybralo 77,5 miliardy korun, za loňský rok 9,89 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme