ÚOHS prověří, zda Penta se Sazkou neuzavřely kartel

Vstup finanční skupiny Penta s loterijní společností Sazka možná nebude tak hladký, jak původně aktéři dohody předpokládali. O transakci se začal zajímat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kdyby se jednalo o fúzi, musí ji tato instituce posuzovat tak jako tak, pokud jde o kartel, musela by zasáhnout proti němu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

„Je to iniciativa našeho úřadu, ale opíráme ji o větší množství dotazů, které přišly od veřejnosti, kde se nás ptají, zda vše, co probíhá v Sazce z pohledu hospodářské soutěže, je v pořádku,“ vysvětlil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ÚOHS Petr Rafaj ve Světě o desáté.

V transakci bude podle Rafaje důležité to, jakým způsobem je v ní dohodnuta funkce řídícího výboru, který má posuzovat důležitá rozhodnutí uvnitř Sazky. „V tomto řídícím výboru většinou zasednou ti, kteří do Sazky vkládají své investice, a ti, co chtějí o důležitých krocích rozhodovat,“ vysvětlil Rafaj.

„Tam to více méně splňuje podmínky, kdy dvě společnosti jsou řízené jednou skupinou osob. To je případ Penty, sázkové kanceláře Fortuna a v tomto okamžiku i Sazky. A toto transakce už může být posuzována jako fúze. A to už je věcí povolování našeho úřadu,“ doplnil předseda ÚOHS.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude nyní posuzovat, jaký bude mít fúze vliv na trh, zda se společnosti, které zfúzují, stanou v dané oblasti hospodářské soutěže dominantními. „Jestli jejich dominance může poškodit další konkurenty, vytlačit je z trhu. Toto je vše, co náš úřad posuzuje a plní svůj úkol, což je ochrana soutěžního trhu,“ řekl Petr Rafaj.

Prověřovat se bude i to, zda fúzí obou společností nevzniknul kartel. „Pokud se na to podíváme z hlediska nedostatku informací, které byly vypuštěny ven, může to působit jako zakázaná dohoda. Nevíme, zda například nedošlo k vymezení, že kde bude působit Sazka, nebude konkurovat Fortuně. V tom okamžiku už to má prvky zakázané dohody. Ale toto je předčasné a je potřeba to prověřit,“ dodal Rafaj.

Sazka i Penta jsou přesvědčeny o tom, že dohoda se strategickými partnery je v souladu s pravidly hospodářské soutěže.

Tomáš Pavlíček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme