ÚOHS uložil loni na pokutách přes dvě miliardy korun, nejvíc v historii

Pokuty za více než dvě miliardy korun uložil loni antimonopolní úřad v oblasti hospodářské soutěže. Podle místopředsedy úřadu to je historicky největší částka. Zároveň je to desetkrát víc než v roce 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec

Největší podíl má na výsledném čísle pokuta pro kartel stavebních firem. Původně měly společnosti zaplatit přes dvě miliardy korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nakonec částku snížil o stovky milionů a pokutu vyčíslil na více než 1,6 miliardy.

Za narušení hospodářské soutěže na trhu inženýrského stavitelství v České republice byly uloženy pravomocně pokuty společnostem Strabag (497 556 000 Kč), Eurovia (492 620 000 Kč), Swietelsky (76 209 000 Kč), M-Silnice (46 064 000 Kč), Berger Bohemia (13 518 000 Kč), Skanska (529 818 000 Kč) a Lesostavby Třeboň (4 208 000 Kč).

Firmy se podle ÚOHS mezi sebou domlouvaly na veřejných zakázkách v letech 2006 až 2009. Prostřednictvím vzájemných kontaktů koordinovaly účast a nabídky ve výběrových řízeních na výstavby silnice R4 v úseku Mirotice – Třebkov, rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku a rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni.

Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena.

Antimonopolní úřad (ÚOHS) - nejvyšší pokuty | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme