Uplynul rok od začátku konce finanční krize

Oslava výročí obratu k lepšímu se na trzích příliš nepodařila. Rok poté, co se akcie odrazily ode dna, na které dosedly kvůli finanční krizi, si totiž hlavní americké indexy připsaly zisky na úrovni jen několika málo desetin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Evropské indexy pak včera vesměs oslabovaly což platilo i pro středo a východoevropské burzy. Ty přitom v posledních dvanácti měsících patřily společně se Střední Asií k nejrychleji rostoucím oblastem. Potvrzuje to sílící spekulace o tom, že se prvotní nadšení ze světla na konci tunelu krize vyčerpalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Robin Koklár rozebírá současnou situaci na světovém trhu, rok po odražení akcií ode dna.

Podle analytika společnosti Fio, Robina Koklára, je nálada mezi makléři a investory nervózní, ale pozitivní. Akciové trhy rostou poté, co SNP 500 - americký širší akciový index - poklesnul zhruba o 10%. V současné době tyto ztráty umazává.

Koklár je toho názoru, že je do čeho investovat a že i v americké ekonomice jsou sektory, které jsou podhodnocené a na které by měli investoři zaměřit svou pozornost: "Domnívám se, že jedním z těchto sektorů je například těžební sektor."

Takzvaně přešlapovat na místě budou podle Robina Koklára především ty sektory, které jsou defenzivní. Tedy ty, které stabilně hospodařily v období hospodářské recese, ovšem v období silného hospodářského oživení, mají pouze nízkou výkonnost. Jsou to například sektory zdravotnictví nebo telekomunikace.

Kdyby měl analytik Koklár poradit do kterých zemí v současnosti investovat, byly by to zřejmě akciové trhy v severní Americe: "A to proto, že se zde nabízí slušný potenciál rychlého a dynamického hospodářského uživení. Očekává se totiž růst HDP okolo 3%."

"V návaznosti na severní Ameriku či silné země jako Německo se bude pohybovat i Pražská burza, " dodává Robin Koklár.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme