Antimonopolní úřad povolil spojení Plzeňské teplárenské s Křetínského Plzeňskou energetikou

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil fúzi městské společnosti Plzeňská teplárenská s Plzeňskou energetikou patřící do skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Po spojení obou firem zanikne společnost Plzeňská energetika a její majetek přejde do společnosti Plzeňská teplárenská. Kontrolovat ji mají společně Statutární město Plzeň a společnost EP Infrastructure.

Tento článek je více než rok starý.

Brno/Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna a teplárna Plzeňská energetika.

Elektrárna a teplárna Plzeňská energetika. | Foto: Ladislav Němec / MAFRA | Zdroj: Profimedia

„Úřad spojení povolil, neboť společnosti PT a PE si vzhledem ke geografickému vymezení relevantních trhů v oblasti centrálního zásobování teplem v rámci svých rozvodných sítí nekonkurují, a dále vzhledem k věcné regulaci cen tepla Energetickým regulačním úřadem,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Křetínský a Tkáč koupili podíl ve společnosti Metro AG, které patří i velkoobchody Makro

Číst článek

Podle zjištění úřadu spojení obou firem nepocítí ani koncoví zákazníci, ani případné další podniky dodávající teplo do rozvodné sítě Plzeňské teplárenské.

Spojení neovlivní hospodářskou soutěž ani v oblasti výroby a velkoobchodního prodeje elektřiny.

EP Infrastructure ze skupiny EPH získá v Plzeňské teplárenské podíl 35 procent, zbylých 65 procent zůstane městu.

Plzeňská energetika má váhu 27procentního podílu, a tak za zbylých osm procent akcií dá EPH městu 604 milionů korun, jimiž Plzeňská teplárenská sníží zadlužení na méně než polovinu. Nová spalovna odpadu bude součástí spojené firmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme