Úřady práce přijímají první žádosti o kurzarbeit. Zájem je malý

Polovina platu od firmy, 20 procent od státu. Tak vypadá práce na zkrácený úvazek, která má v podnicích udržet zaměstnance i ve chvíli, kdy má společnost málo zakázek. Novinku kritizuje Hospodářská komora. Firmy se podle ní nebudou chtít pouštět do nadbytečné byrokracie. Úřady práce jsou na žádosti připraveny, velký zájem ale zatím neevidují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práci předchází nákup kvalitních barev a jejich namíchání

Práci předchází nákup kvalitních barev a jejich namíchání | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„V tuto chvíli nezaznamenáváme výrazný zájem ze strany zaměstnavatelů, kteří by podporu v tomto ohledu žádali,“ říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Jde prý o krizové opatření, v současné době však ekonomika roste. „Roste i počet volných pracovních míst, tak naopak zaměstnavatelé mají problém sehnat na určité pozice vhodné lidi,“ doplňuje mluvčí.

Tzv. kurzarbeit přinese od října letošního roku novela zákona o zaměstnanosti, kterou v týdnu podepsal prezident Miloš Zeman.

Firmy, které se ocitnou v krizi třeba kvůli přírodní pohromě nebo nedostatku zakázek, už v budoucnu nebudou muset propouštět zaměstnance. Místo toho jim budou moci nabídnout jako alternativní řešení práci na zkrácený úvazek.

Pokud zaměstnanci na návrh přistoupí, budou dostávat nejméně 70 procent standardní mzdy. Polovinu dostanou od zaměstnavatele, zbývajících 20 procent přidá stát. O každé žádosti o podporu bude rozhodovat vláda.

Firmy můžou kurzarbeit čerpat půl roku, při opakované žádosti maximálně rok. Kurzarbeit používají i některé další státy - hlavně Německo a Rakousko.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme