Uran se bude v Rožné těžit minimálně do roku 2015

V České republice se bude těžit uran déle, než se předpokládalo. Jediný činný uranový důl u nás i ve střední Evropě je v Rožné na Žďársku. Původně měl ukončit těžbu v roce 2012. Teď je ale jisté, že bude v provozu minimálně o tři roky déle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

areál Chemické úpravny GEAM Dolní Rožínka s odkalištěm

areál Chemické úpravny GEAM Dolní Rožínka s odkalištěm | Foto: Diamo

Jak Radiožurnálu potvrdil ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež, umožní to nově objevené zásoby rudy. "Zajistili jsme rozsáhlý průzkum pod 24. patrem a především tento průzkum nám objevil další zásoby, které jednoznačně ukazují na to, že budeme moct těžit minimálně do roku 2015."

"Protože máme vládou určeno, že musíme provádět ekonomickou těžbu, už ne výběrovou, tak to nám umožňuje, že bereme i méně kvalitní zásoby," dodal šéf Diama.

Podle loňského rozhodnutí vlády může těžba pokračovat, pokud se bude ekonomicky vyplácet.

Těžba uranu není v budoucnu vyloučena ani v Podještědí, v oblasti Osečná - Kotel. Ministerstvo životního prostředí tam totiž letos na jaře na žádost Diama vyhlásilo chráněné ložisko uranu. Lidé z Kotle a okolí proti tomu několikrát protestovali.

Uranovou rudu objevil Státní podnik Diamo v této lokalitě už v 60. letech, teprve loni na podzim ale firma požádala o vyhlášení chráněného ložiska. S chráněným ložiskem se počítá na území 10,5 kilometru čtverečních. Mimo jiné tam pramení řeka Ploučnice. V ložisku se nachází kolem 20 tisíc tun uranové rudy.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme