Urban: Energetická koncepce ČR zaměřená na jádro je odvážný krok správným směrem

Česká energetika se možná vydá úplně jiným směrem, než jaký je celosvětový trend. Pár měsíců po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima se chystá na ministerstvu průmyslu a obchodu koncepce, podle které se z ČR stane jaderná velmoc. Jak zjistily Hospodářské noviny, během 50 let se má v Česku postavit až 10 nových atomových elektráren. Podíl jaderné energie by tak měl překročit 80 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, chladící věže.

Jaderná elektrárna Temelín, chladící věže. | Foto: Filip Jandourek

Jako ‘odvážný krok správným směrem‘ hodnotí směrování české energetiky k jádru stínový ministr průmyslu a člen vládní komise pro energetiku Milan Urban.

„ČR je na křižovatce, jakým směrem se má v této oblasti vydat. Buď se můžeme vydat německou cestou, tedy čekat na to, kdo nám dodá nějakou energii v budoucnu, protože nebudeme soběstační. Druhá cesta je vydat se francouzsko-severským směrem, tedy být soběstační. A bez jádra a navýšení podílu jádra v energetickém mixu se neobejdeme,“ uvedl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové Státní energetické koncepci jsme na Rádiu Česko mluvili se stínovým ministrem průmyslu a členem vládní komise pro energetiku Milanem Urbanem.

Milan Urban nicméně potvrdil, ze závislosti na dovoz energie se ČR nezbaví, protože bude potřebovat dovážet jaderné palivo. „I když je zde otázka, kterou koncepce také řeší, že bychom do budoucna mohli být zpracovateli a vlastně také výrobci jaderných článků v ČR,“ uvedl s tím, že v současné době máme dvě možnosti – vybrat si dodávky z Ruska nebo od firmy Westinghouse.

Představa, kde by nové jaderné elektrárny vyrůst, vychází podle něj ze stávajících možností. „Jestliže budeme rozšiřovat jádro, tak určitě to bude výstavba třetího a čtvrtého bloku v Temelíně, pak to bude rekonstrukce Dukovan a možná další výstavba v Dukovanech,“ přiblížil

Česko by podle koncepce mělo v roce 2060 vyrábět až 160 terawatthodin elektrické energie, což je dvojnásobek toho, co se spotřebuje. Podle Urbana ale bude muset být toto číslo ještě analyzováno.

„Koncepce má jednu výhodu, že se váže na HDP, tedy na výkon ekonomiky. Jestli to bude číslo, které bude odpovídat spotřebě v těch letech, nebo jestli tam bude něco navíc, co bychom vyváželi, to je zatím předmětem diskuse,“ uvedl Urban.

V energetickém mixu mají podle něj místo také obnovitelné zdroje. „Ale musí to být rozumné místo. Tedy aby celá soustava byla uřiditelná, aby na tom nevykrváceli lidé z hlediska ceny elektrické energie a aby to neohrožovalo firmy v jejich konkurenceschopnosti,“ přiblížil.

Vladimír Kroc, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme