Úředníci pošlou asi 280 tisíc dopisů. Příjemci dávek se dozvědí, jak postupovat po konci sKaret

Úřady práce už sepisují zhruba dvě stě osmdesát tisíc dopisů pro příjemce dávek. Nejpozději do konce listopadu by je měli dostat lidé, kterým stát posílal peníze prostřednictvím sKarty. Dozvědí se z nich, co pro ně bude definitivní konec kritizovaného projektu znamenat. Peníze od státu se nadále budou vyplácet na osobní účty nebo složenkou. Hendikepovaní znovu dostanou karty ZTP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sKarta

sKarta | Foto: mpsv.cz

Sociální karty definitivně přestávají platit na konci dubna příštího roku. Jen ukončení kritizovaného projektu bude stát více než pět milionů korun.

Marie, která je na rodičovské dovolené, je ráda, že sKarty končí. Identifikační průkazku od České spořitelny nikdy nevyužívala a peníze si nechávala posílat na svůj účet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Petra Benešová

„Mám pocit, že sKartu k ničemu nepotřebuji, protože mám vlastní účet. Mám dostatek identifikačních karet pro vyzvedávání nejrůznějších dávek a příspěvků, takže sKarta mi přijde navíc,“ říká.

Mladé matce stejně jako dalším zhruba 280 tisícům příjemcům dávek, kteří měli sociální kartu, přijde do několika týdnů dopis od úřadu práce. V něm se dozvědí, jak bude ukončení projektu vypadat.

„V případě, že si člověk nechává vyplácet v současné době dávky na účet sKarty a poté si je převádí na svůj bankovní účet, změny se ho v podstatě nedotknou,“ vysvětluje mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude v praxi vypadat ukončování projektu sKaret, přiblížila v Ranním interview generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková

Klienti, kteří sKarty u České spořitelny aktivně využívali, pak musí dát úřadu práce nejpozději do konce ledna vědět, jak chtějí nadále dávky dostávat. Pokud se klient neozve, bude mu úřad zasílat dávky poštou nebo na dříve uvedené konto.

sKarty jejich držitelé nebudou muset vracet zpět úřadu práce, potvrdila jeho generální ředitelka Marie Bílková:

„Kdo ji chce vrátit, může ji na úřad práce přinést kdykoli v době, kdy už jejím prostřednictvím nebude nic čerpat, ale rozhodně to není nutné. Ta karta prostě přestane fungovat.“

Osobní data prý neuniknou

Identifikační průkazky využívalo zhruba patnáct procent lidí. Jestli budou chtít u spořitelny nadále zůstat, bude na jejich rozhodnutí, říká ředitel ministerského odboru služeb trhu práce Jiří Vaňásek.

Systém sKaret začal fungoval loni za exministra Jaromíra Drábka. Projekt kritizovala opozice, část koalice a také odbory. Výhrady měl i ombudsman a ochránci soukromí.

„Tam je potom obchodně právní vztah mezi Českou spořitelnou a klientem, a záleží na něm. Pokud nebude ten vztah mít, tak k 30. dubnu samozřejmě ty účty budou zrušeny,“ poznamenává Vaňásek.

Stejně tak si do konce příštího dubna budou muset postižení vyměnit sKarty za původní průkazky ZTP.

Lidé by se prý také neměli bát o svá osobní data, která bance poskytl stát. Česká spořitelna uvedla, že s nimi naloží v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů. Data se zlikvidují a neměla by nikam uniknout.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme