Úředníci spletli sčítání a odčítání, vytvořili chybu za 1,4 bilionu

V Německu začíná hon na viníka, který má na svědomí chybu v účetnictví zestátněné banky Hypo Real Estate. Při jejím zestátnění bylo omylem odepsáno 55,5 miliardy eur, v přepočtu tedy asi 1,4 bilionu korun. Chyba se přitom projeví i na celkovém zadlužení Německa, které po přepočtení kleslo v poměru k hrubému domácímu produktu o necelá tři procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze a účetnictví (ilustrační foto)

Peníze a účetnictví (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

K chybě došlo podle německého listu Die Welt v loňském roce. Podle vyjádření ministerstva financí si úředníci spletli odečítání se sčítáním. K chybě došlo ve vztahu k bance FMS Wertmanagment, do níž se v Německu odvádějí špatná a toxická aktiva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na bilionovou chybu německých úředníků shrnula na Rádiu Česko redaktorka Barbora Kreuzerová

Do jejího účetnictví se nezapočítala hodnota finančních derivátů a chybně se tak navýšily její závazky vůči státu. Díky nápravě této chyby skutečně poklesne i výše dluhu Německa, tedy ukazatel, podle kterého se například orientují i ratingové agentury. Poměr německého státního dluhu k hrubému domácímu produktu se nově přepočítal z 83,7 na 81,1 procenta. Nejedná se tedy o nijak zanedbatelnou částku.

Nedůležité miliardy?

Německý list Handelsblatt na svém webu poznamenal, že německé ministerstvo financí o účetní chybě vědělo už minimálně měsíc, ale čekalo až na přesný výpočet. V tuto chvíli má co vysvětlovat ministr financí Wolfgang Schäuble, který ve vládě sedí za stranu Křesťanských demokratů.

Velmi razantně se ohradili sociální demokraté, které pohoršilo, že se Schäuble z nálezu 55 miliard eur raduje. Opozice přidala i kousavou poznámku, že nové motto vlády je, že miliardy nejsou tak důležité. Ta totiž podle nich počítá pouze v miliardách.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Foto: ČTK/AP

Kritika ale přišla také ze samotné CDU, když se Schäubleho stranický kolega Michael Meister rozčiloval na stránkách Rheinische Post, jak je možné, že se na chybu nepřišlo dřív. To je ale ostatně otázka, která zajímá v Německu asi každého.

Na německých zpravodajských serverech si lidé vyměňují nevěřícné reakce a samozřejmě volají po hlubším vyšetřování. Někteří mají samozřejmě radost, že dluh na osobu se ze dne na den výrazně zmenšil, ale reakce samozřejmě nejsou jen pozitivní.

Lidé si uvědomují, že mohli na daních tuto pětapadesáti miliardovou chybu klidně zaplatit. Frankfurter Allgemeiner Zeitung dokonce přirovnává finanční politiku bank spíše k alchymii.

Barbora Kreuzerová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme