Úroda brambor i obilí bude letos nižší, ceny asi porostou

Český statistický úřad dnes zveřejní odhady letošní úrody. Už teď se ale ví, že se sklidí méně brambor i obilí. Cena potravin na pultech se zřejmě zvýší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

Prvotní ceny brambor a obilí neurčuje český zemědělec ani obchodník. V případě brambor vznikají na západ od naší hranice. Farmáři letos trží kolem 5 korun, ze kterých jim asi polovina zůstane jako zisk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Milana Kopeckého o letošní špatné úrodě

„Brambor se jeví, že bude málo, a jelikož jsme součástí velkého trhu, tak díky tomu ta cena je rozhodně nahoře. Protože momentálně i ti největší producenti brambor v Evropě hlásí velký pokles produkce,“vysvětluje Milan Čížek z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Vysoká výkupní cena znamená také vysokou cenu na pultech, kterou zaplatíme my všichni spotřebitelé. A situace v tomto směru nebude lepší. „Momentálně rozhodně žádný důvod k poklesu té ceny minimálně v říjnu i v listopadu nevidím,“ dodává Čížek.

Podobné je to s obilím. Loni za tunu potravinářské pšenice zemědělec dostal asi dva a půl tisíce, letos je to dvojnásobek. Proto bude dražší mouka a zřejmě i další výrobky, míní šéf havlíčkobrodských mlýnů Roman Valenta.

„Při současných cenách potravinářské pšenice, kolem 5 tisíc, zde musí být mouka zdražena o nějaké 2 koruny až 2,50 na kilogram.“

Zemědělci se obávají jediného: aby se neopakovala čísla z předchozích let, kdy po prudkém vzestupu cen následoval jejich stejně prudký pád.

Milan Kopecký, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme