Úroda hnije, škody půjdou do stovek milionů, varují zemědělci

Deštivé a chladné počasí, které trápí už několik týdnů celou Českou republiku, ničí letošní úrodu. Výnosy budou u některých plodin nižší až o polovinu, odhady škod jsou v řádech stovek milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň obilí na ohromném lánu

Sklizeň obilí na ohromném lánu | Foto: Corel GALLERY

„Kolegové na Slovensku škody odhadují na desítky milionů eur, i u nás budou škody v řádech nejméně stovek milionů korun. Konkrétní čísla zatím nemáme, probíhá další vlna povodní a ta čísla se proto budou stále upřesňovat," řekl Rádiu Česko prezident Agrární komory Jan Veleba. O odškodnění od státu je podle něj i proto předčasné mluvit.

Přemíra deště, povodně, a plísně mohou snížit úrodu zejména u obilovin, pícnin a zeleniny o desítky procent. Některé druhy plodin na podmočených polích dokonce vůbec nevzešly.

„Semena, která se sázejí do podmáčené půdy, pravděpodobně nevzejdou, nebo vzejdou velmi málo. Tudíž tam ztráta výnosů může dosahovat padesát až sto procent. Pole zůstává ekonomicky prakticky nevyužitelné," řekl Rádiu Česko vedoucí ústavu zelinářství a květinářství Mendelovy univerzity v Brně Robert Pokluda.

Špatné počasí se podle něj podepsalo na většině plodin, které letos na jaře zemědělci zaseli. Jde zejména o obiloviny, kukuřici a zeleninu, zejména cibuli a mrkev.

Vody je třikrát více než v předchozích letech. Podle Jana Veleby kvůli počasí někteří zemědělci dokonce ani nestihli zasít. Rozmáčená pole totiž nedovolují, aby na ně vyjela technika.

„Já jsme osobně nikdy v životě nebyl svědkem situace, kdy máme červen a třeba na jižní Moravě není dosetá ani kukuřice. Není dosetá proto, že do polí zkrátka nejde vyjet," podotýká Veleba.

Marián Vojtek, Dana Votýpková, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme