Úroda ovoce na jihu Čech bude podprůměrná, poškodily ji kroupy i velké horko

Farmáři pěstují v jižních Čechách ovoce na více než 1500 hektarech půdy. Nejvíc je jabloní, slivoní, višní a třešní. Podle statistik se na jihu vypěstuje nejvíce rybízu z celé republiky. V příštím týdnu začne sklizeň jablek a potrvá až do začátku listopadu. Podle pěstitelů bude podprůměrná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka

Jablka | Foto: Ladislav Bába

Někde ovoce poškodily kroupy, jinde mu ublížila strupovitost. I přes slabší úrodu ale největší pěstitelé ceny zvyšovat nebudou. Podle ČTK budou kilo jablek prodávat za 6 až 14 korun.

Špatnou letošní úrodu potvrzuje i šéf krajské unie ovocnářů Pavla Fríd. „Pěstuji jablka, višně a švestky. U jablek bych měl krásnou úrodu, řádově asi 40 tun z hektaru, jelikož to mám ale kompletně otlučené od krup, čekám, kdy to začne hnít,“ konstatuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Já bude letošní úroda ovoce na jihu Čech, zjišťovala redaktorka Kristýna Barchini.

Největší jihočeský pěstitel ovoce Zemcheba Chelčice letos sklidí podle ČTK asi 2300 tun jablek, což je asi o třetinu horší, než je průměr. Loňské krupobití totiž poškodilo stromy.

Jak ale přiznává ředitel společnosti Jaroslav Muška, jablek mají sice méně, ale jsou velká a krásná. Úroda třešní byla letos třetinová.

„U višní jsem měl letos asi druhou nejslabší úrodu za posledních 20 let. Byla to spíš výjimka. Jinak byly ty višně takové podprůměrné, možná průměrné tady v regionu. Co se týče švestek, ty mám také potlučené od krup. Peckoviny obecně jsou letos špatné,“ říká Pavel Fríd.

Celková úroda ovoce v celé České republice se předpokládá o čtvrtinu vyšší. Více bude zejména jablek, meruněk a hrušek.

Kristýna Barchini Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme