Úroda ovoce bude nižší než loni, jarní mrazy napáchaly škodu za 158 milionů

Letošní úroda ovoce v sadech bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší asi o 21 procent. Ztráta ovocnářů kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovoce bude kolem 200 milionů korun. Sklizeň by k polovině června měla klesnout na 140 297 tun z loňských 177 821 tun. Vyplývá to z odhadu sklizně, který udělal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a z vyjádření Ovocnářské unie ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovoce, třešně, úroda, sklizeň, sadaři, sad

Letošní úroda ovoce v sadech bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší | Foto: Tomáš Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let bude očekávaný propad na úrovni 11 procent.

Předběžná výše škod na objemu sklizně v porovnání s pětiletým průměrem by měla být 158 milionů korun. „Z toho 134 milionů korun je škoda na jablkách a 24 milionů škoda na ostatním ovoci včetně jahod,“ uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Škoda za dalších 50 milionů korun podle něj vznikne na kvalitě ovoce, a to zejména u jádrovin. Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se v posledních letech pohybuje kolem 1,3 miliardy korun.

Největší propad sklizně bude u jablek, které jsou hlavním pěstovaným ovocným druhem. Sklizeň jablek by měla meziročně klesnout o 22 procent, tedy o 32 000 tun, na 112 830 tun. Proti pětiletému průměru by sklizeň jablek měla klesnout o 14 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme