Česká národní banka kvůli koronaviru snížila úrokové sazby. Pomůže tím firmám i domácnostem

Bankovní rada České národní banky v pondělí na mimořádném jednání snížila jednomyslně základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta. Cílem je zmírnění dopadů situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatele a domácnosti. Banka o tom informovala v tiskové zprávě.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 18:44 16. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka kvůli koronaviru snížila úrokové sazby a revidovala některá svá dřívější rozhodnutí. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Česká národní banka snížila také lombardní sazbu, a to o 0,5 procentního bodu na 2,75 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada snížila o 0,5 procentního bodu na 0,75 procenta.

Ceny ropy výrazně klesají. Trh je pod tlakem kvůli šíření koronaviru, opatření bank a vlád nepomohly

Číst článek

S pokračováním mimořádné situace se zvyšuje pravděpodobnost, že poklesne ekonomika, uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Je zřejmé, že dojde k razantnímu útlumu ekonomiky. Říci, jestli klesne k nulovému růstu, nebo dokonce do záporu je velmi obtížené, ale s každým dnem mimořádné situace narůstá pravděpodobnost horšího scénáře,“ řekl Rusnok na tiskové konferenci. Odhady ekonomů i institucí z počátku roku počítali letos s růstem ekonomiky kolem dvou procent. Nyní se stále více ekonomů přiklání k nižšímu růstu. Někteří ovšem již hovoří i o stagnaci ekonomiky jako o optimistickém scénáři. 

Očekávané snížení kurzu

„Jsme připraveni na další snížení úrokových sazeb, pokud to situace bude vyžadovat,“ řekl dále Rusnok. „Jsme také připraveni reagovat na případné extrémní výkyvy kurzu koruny. V tuto chvíli to ale situace nevyžaduje, dosavadní snížení kurzu je v současné situaci očekávatelné,“ podotkl guvernér. „Situaci budeme nadále sledovat a podnikat případné další kroky.“

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Plošně promineme sankce, o tři měsíce posouváme termín pro daňové přiznání, říká Schillerová

Číst článek

Rada České národní banky v pondělí také revidovala dřívější rozhodnutí zvýšit od 1. července rezervu na ochranu úvěrového trhu, tzv. proticyklickou kapitálovou rezervu, na dvě procenta. Sazba tak zůstane na 1,75 procenta. Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky.

Banka také preventivně upravila pravidla měnových operací k dodávání likvidity (pozn. volných finančních prostředků) bankám, která zavedla v říjnu 2008 na podporu domácího finančního trhu během globální finanční krize. „Tyto dodávací repo operace budou počínaje středou 18. března 2020 vyhlašovány třikrát týdně v pondělí, středu, pátek namísto dosavadní frekvence jednou týdně,“ uvedla banka.

Rusnok upozornil, že v současnosti banky problémy s likviditou nemají a opatření je preventivní. Banky v současnosti o tyto operace zájem neměly, uvedl Rusnok.

ČTK, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme