Úrokové míry zůstávají

Bankovní rada úrokové sazby nemění - naposledy klesla základní reposazba na konci listopadu o půl bodu na 4,75 procenta. Většina ekonomů však pokles sazeb očekávala, někteří se ale nechali slyšet, že se ČNB obává nařčení, že podlehla tlaku premiéra Miloše Zemana. Předseda vlády několikrát zopakoval, že kabinet zmrazí peníze z privatizace pouze výměnou za další snížení úroků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Podle Davida Marka ze společnosti Patria finance bylo poslední listopadové zlevnění peněz dost razantní, a tak je potřeba počkat, jak se promítne do ekonomiky. Jak dodal, do budoucna záleží hodně na vývoji evropského hospodářství, nad kterým se vznáší hrozba recese. "Možnost zpomalení horspodářského růstu v Evropské unii by znamenala i možnost zpomalení domácí ekonomiky. Nicméně důležité jsou také domácí faktory, a právě ty mohly vést k tomu, že centrální banka raději vyčkala. Poslední údaje o maloobchodních tržbách v české ekonomice neindikují žádný výraznější dopad vnjěšího vývoje, ani poklesu důvěry spotřebitelů, tudíž je nutné vyčkat, zda spotřebitelská poptávka nemohla být v budoucnu rizikem pro inflaci."

Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme