Úrokové sazby zůstávají beze změny

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na třech a půl procentech. Trh takové rozhodnutí očekával.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Důvodem ponechání sazeb je podle ekonomů současná nejistota ohledně vývoje na světových trzích a postupný pokles inflace, kterou ČNB dosud zdůrazňovala jako riziko pro měnovou politiku.

Člen bankovní rady České národní banky Mojmír Hampl dnes řekl, že české finanční trhy jsou od globální ekonomické krize z větší části izolovány a nevyžadují tak žádná speciální opatření na jejich podporu, jako je tomu třeba ve Spojených státech.

Centrální banky řady zemí v těchto dnech dodávají na trh úvěry za miliardy dolarů, aby podpořily globální finanční systém. Ten se i po několika takových intervencích stále potýká s nízkou likviditou, která se projevuje i nedostatkem úvěrů.

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na počátku srpna 2005, a to o čtvrt procentního bodu dolů. Před tím to bylo v únoru naopak o čtvrt procentního bodu vzhůru. Úrokové sazby tak v Česku zůstávají nejnižší z celé Evropské unie.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme