ÚS dal novou šanci rodině původních majitelů na navrácení textilky

Bývalá brněnská textilka se možná po téměř sedmdesáti letech vrátí rodině původních majitelů. Průlomové rozhodnutí o možnosti vydání pozemků a průmyslových objektů v ulici Cejl otevřel Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: Tomáš Adamec

Továrnu Himmelreich a Zwicker za války zabavili nacisté a pak přešla do majetku státu. Ten ji po listopadu 1989 privatizoval i přesto, že dědicové původních vlastníků požádali o restituci.

Soudy až dosud žaloby žadatelů zamítaly kvůli formálním chybám. Podle nich místo určovací žaloby podali restituční žalobu. Podle Ústavního soudu tím ale porušily právo na spravedlivý proces.

„Lze usuzovat, že obecné soudy v daném případě postupovali příliš formalisticky, jestliže nevzali v úvahu specifika této konkrétní věci. Nyní musí samozřejmě respektovat nález Ústavního soudu a rozhodnout znovu,“ uvedl soudce Vojen Güttler.

Podle právníka státu Michala Trkala je to průlom a vykročení z dosavadní judikatury.

„My jsme jako zástupci účastníka vycházeli z toho, jaká byla judikatura. Takže v tomto duchu bylo to řízení vedeno. A pokud Ústavní soud dospěl k odlišnému závěru a trošičku prolomil ten dosavadní přístup, tak je to určitá změna. Nicméně to rozhodnutí je do jisté míry založeno na tom, že individuální okolnosti toho případu byly trochu jiné než je obvyklé,“ řekl.

Advokát soukromé firmy, která v privatizaci areál bývalé brněnské textilky získala, prozatím nechce rozhodnutí Ústavního soudu komentovat. Kdy a jak soudy o dalším osudu bývalé brněnské textilky rozhodnou nelze předjímat.

Vladan Dokoupil, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme