USA a Švýcarsko se dohodly na odtajnění podezřelých kont

Čtyři a půl tisíce Američanů se mohou začít obávat návštěvy daňových úředníků. Spojené státy americké a Švýcarsko totiž podepsaly konečnou dohodu, která znamená, že největší švýcarská banka UBS do roka odtajní konta několika tisíc osob. Jsou v USA podezřelé z neplacení daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance - ilustrační foto

Finance - ilustrační foto | Foto: Archiv

Spojené státy nicméně původně požadovaly údaje až o 52 tisících Američanech. Banka letos v únoru zaplatila pokutu 780 milionů dolarů, aby nemusela bankovní tajemství porušit.

Washington dokonce podal na švýcarskou banku UBS žalobu, která ji měla donutit odtajnit účty. Žalobu teď v rámci dohody stáhla.

Erik Best, americký novinář žijící v Praze, vysvětlil ve vysílání Rádia Česko, že nejdůležitější je, že nikdo neví, kdo všechno je na seznamech. Proto je teď v USA určitá amnestie pro ty, kteří se takzvaně ,přiznají'.

Přímo v Americe má švýcarská banka zhruba dva miliony klientů; celosvětově je druhým největším správcem majetku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Erik Best, americký novinář, který se specializuje na ekonomická témata, na Rádiu Česko o odtajnění podezřelých kont ve Švýcarsku.

Přečtěte si také:
Italská vláda zahájila boj proti daňovým rájům
Zájem českých firem o daňové ráje klesá
Daňové ráje se brání kritice
Daňové úniky příčinou roztržky mezi Švýcarskem a Německem

Patricie Polanská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme