Americká centrální banka kvůli oslabení akcií zvažuje snížení bilance o až 2,1 bilionu korun měsíčně

Americké akcie oslabily, prudce pokleslo zejména technologické odvětví. Americká centrální banka (Fed) zvažuje snižování objemu dluhopisů ve svém držení o maximálně 95 miliard dolarů (v přepočtu 2,1 bilionu korun) za měsíc. Vyplývá to ze zápisu březnového zasedání.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování s akciemi na burze (ilustrační foto)

Americké akcie oslabily, prudce pokleslo zejména technologické odvětví (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl ve středu o 0,42 procenta a uzavřel obchodování na 34 496,51 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,97 procenta na 4481,15 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se propadl o 2,22 procenta na 13 888,82 bodu.

Američané zavedou nové sankce, které dopadnou i na Putinovy dcery. Unie se na tom zatím nedohodla

Číst článek

Představitelé Fedu se minulý měsíc „obecně shodli“ na tom, že ze své držby státních dluhopisů banka měsíčně ukrojí 60 miliard dolarů a z držby cenných papírů krytých hypotékami 35 miliard dolarů. Tyto částky budou postupně zaváděny v průběhu tří měsíců „nebo mírně déle“, uvádí se v zápisu z březnového jednání.

„Fed je odhodlán omezit inflaci a my jen doufáme (...), že přistání ekonomiky bude měkké, a ne tvrdé, které nás pošle do recese,“ konstatoval analytik Tim Ghriskey ze společnosti Ingalls & Snyder.

Na devizových trzích ve středu posílil dolar. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 21.55 středoevropského letního času stoupal o 0,2 procenta na 99,62 bodu.

Euro k dolaru ve stejnou dobu klesalo o 0,1 procenta a obchodovalo se za 1,0898 amerického dolaru. Dolar k japonskému jenu stoupal o 0,2 procenta na 123,79 jenu. Jednotná evropská měna si k jenu připisovala 0,1 procenta na 134,92 jenu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme