Největší propad za sedm let. Akcie v USA prudce oslabily, Dow Jones se dostal i pod 24 tisíc bodů

Akcie na americkém trhu zaznamenaly dramatický pokles. Index Dow Jones spadl během pondělního obchodování o víc než šest procent a dostal se pod hranici 24 tisíc bodů. Později část ztrát smazal a nakonec obchodování uzavřel s poklesem o 4,6 procenta. Utrpěl tak nejprudší jednodenní procentní propad od srpna 2011.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 10:39 6. 2. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie v USA prudce oslabily, Dow Jones se dostal i pod 24 tisíc bodů

Akcie v USA prudce oslabily, Dow Jones se dostal i pod 24 tisíc bodů | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Hlavní americké burzovní indexy, tedy nejen Dow Jones, ale třeba i S&P 500 v pondělí klesaly opravdu rychle. Šlo o pokračování trendu, který trvá už několik dní.

Kurz bitcoinu se propadl pod 7000 dolarů. Ztrácí i ethereum a ripple

Číst článek

Index Dow Jones zahrnující třicet předních amerických podniků byl na svém maximu před týdnem a od té doby odepsal 8,5 procenta. Index S&P 500 zahrnující tržní hodnotu pěti set společností pak klesl o 7,8 procenta. Pro představu to znamená ztrátu tržní kapitalizace těchto firem za víc než bilion dolarů.

Pád akcií podle časopisu Fortune a dalších odborníků způsobily obavy z toho, že centrální banka zvedne základní úrokové sazby. Posílilo je páteční zveřejnění údajů o mzdách, které v prosinci rostly rekordním tempem skoro tři procenta.

Vyšší mzdy přitom znamenají větší utrácení a větší utrácení znamená větší inflaci. Právě to by mohl být signál pro centrální banku, aby zvýšila úrokové sazby, o čemž se ve Spojených státech už nějakou dobu spekuluje.

Tento krok by pak znamenal dražší půjčování peněz, což může ohrozit zisky zejména velkých korporací. Zároveň to zvyšuje výnosy dluhopisů a investoři pak mohou svoje prostředky přesouvat z akcií právě k výnosnějším a jistějším dluhopisům.

Neklidné týdny na burzách

Odborníci oslovení televizí CNN se shodují, že americké akciové trhy teď čeká několik neklidných týdnů. Nevidí ale důvod, proč by trhy měly propadat panice, protože základy ekonomiky jsou zdravé.

Americkému hospodářství se daří, zaměstnanost roste a daňová reforma amerického prezidenta Donalda Trumpa velkým korporacím, které teď táhnou trhy dolů, ušetří velké prostředky.

Upozorňují také na to, že akciové trhy ve Spojených státech zažily v minulém roce období velmi klidného a stálého růstu a podobný propad působí na obchodování na burze spíš ozdravně. Ostatně i přes ten propad je index Dow Jones oproti loňsku o čtyřicet procent vyšší.

Bývalá šéfka centrální banky Janet Yellenová ale upozorňuje, že podle ní jsou akcie kvůli dlouhodobému růstu stále nadhodnocené a budou ještě dál klesat.

Pokles i jinde na světě

Po skončení obchodování ve Spojených státech se otevřely akciové trhy v Asii a v Austrálii a všechny kopírují vývoj v USA.

Index tokijské burzy Nikkei ztrácí téměř pět procent. Index hongkongských akcií Hang Seng ztrácí přes čtyři procenta, Australský index ASX200 ztrácí 3,4 procenta a podobná situace je i na dalších burzách v regionu.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme