Americké akcie díky nadějím na vyřešení obchodní války s Čínou posílily

Americké akcie v pátek výrazně posílily díky rostoucím nadějím na vyřešení obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 1,74 procenta a obchodování uzavřel na 25 883,25 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,09 procenta na 2775,60 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl 0,61 procenta na 7472,41 bodu.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza (ilustrační foto)

Newyorská burza (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Za celý týden si Dow Jonesův index připsal 3,1 procenta, S&P 500 se zvýšil o 2,5 procenta a Nasdaq stoupl o 2,4 procenta. Dow Jonesův index a Nasdaq tak vykázaly již osmý týdenní nárůst za sebou, napsala agentura Reuters.

Představitelé USA a Číny v pátek uvedli, že v rámci obchodních rozhovorů bylo dosaženo pokroku v některých významných otázkách.

‚Naše země čelí invazi.‘ Trump vyhlásil stav nouze, aby mohl postavit zeď na hranicích s Mexikem

Číst článek

Jednání budou pokračovat příští týden ve Washingtonu. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že Spojené státy jsou nyní k „reálné obchodní dohodě“ s Čínou blíže než kdykoliv dříve. Dodal nicméně, že rozhovory jsou „velmi komplikované“.

Z nadějí na vyřešení obchodního konfliktu mezi USA a Čínou těžily například akcie průmyslových společností Boeing, United Technologies či Caterpillar. Vzhůru zamířily rovněž akcie výrobce čipů Nvidia, jehož prognózy pro letošní rok překonaly očekávání analytiků.

Na devizových trzích sestoupilo euro až na nové tříměsíční minimum vůči dolaru. K poklesu jednotné evropské měny přispělo prohlášení člena Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Benoita Coeurého, podle něhož by ECB mohla podpořit ekonomiku eurozóny novou nabídkou levných dlouhodobých úvěrů pro komerční banky.

Jednotná evropská měna během dne sestoupila až k 1,123 USD. Později ale ztráty smazala a kolem 22.00 SEČ se pohybovala těsně pod hranicí 1,13 USD.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme