USA chce trestat Čínu za podhodnocování jüanu

Skupina opozičních amerických senátorů chce potrestat Čínu za manipulaci s jüanem. Kurz čínské měny je podle nich podhodnocený, což poškozuje firmy nejen ze Spojených států. V době ochlazení hospodářského růstu je to rétorika, na kterou veřejnost slyší a šance, že navrhovaná legislativa Senátem projde, se výrazně zvyšuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres USA

Kongres USA | Foto: Alexandr Pícha

Před kroky, které by vedly k roztržce s Čínou, varují demokraté. Vystavění obchodních bariér by podle nich mohlo rozpoutat obchodní válku, na kterou by nakonec mohla doplatit i sama Amerika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Juan_Cesko.mp3

Ilona Švihlíková z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů nevidí v zákonu budoucnost. „Pokud by návrh Senátem prošel, nepovažuji za pravděpodobné, že by ho prezident Obama podepsal,“ uvedla Švihlíková pro Rádio Česko.

Krok opozičních senátorů považuje spíše za opakovaný politický nátlak, který se nelíbí ani mnoha americkým obchodníkům. „Dlouhodobě vyhrožovat svému hlavnímu zahraničnímu věřiteli není příliš moudré,“ myslí si Švihlíková.

Za zvýšenou snahou republikánů vidí ekonomka začínající prezidentský předvolební boj a snahu najít problém, na který je snadné ukázat a slyší na něj veřejnost.

„Republikánský kandidát Romney se dokonce nechal slyšet, že Čína je pro USA ekonomickou hrozbou,“ upozorňuje Švihlíková a dodává: „Ve chvíli kdy Spojené státy provádějí svoji politiku kvantitativního uvolňování, která nutně vede k oslabení dolaru, není to Amerika, kdo může někoho soudit,“ uzavírá Ilona Švihlíková.

Martina Mašková, Pavel Cyprich, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme