Americká cla na čínské zboží se vyhnou jen lékům nebo vzácným minerálům, platit budou pro laptopy a mobily

Seznam výrobků, které by mohly po příslušné proceduře podléhat americkým clům ve výši až 25 procent uvaleným na čínské zboží, zahrnuje i mobily či laptopy. Nejsou do něj však zahrnuty léky nebo vzácné minerály, uvedl v pondělí Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejnery v přístavním doku ve městě Ž'-čao, provincie Šan-tung. (ilustrační foto)

Obchodní válka mezi Washingtonem a Pekingem eskaluje. (ilustrační foto) | Foto: Stringer | Zdroj: Reuters

Spojené státy zvažují uvalení cel na zboží dovážené z Číny v hodnotě přibližně 300 miliard dolarů ročně. Podle USTR se 17. června uskuteční veřejné slyšení k seznamu 3805 kategorií výrobků, které by mohly podléhat clům ve výši až 25 procent. Týden po skončení slyšení se mají uskutečnit závěrečné komentáře k jednotlivým položkám.

Argumentační období bude pravděpodobně dokončeno ještě před cestou amerického prezidenta Donalda Trumpa na summit G20 v Japonsku ve dnech 28. a 29. června. Trump se tam setká i se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a načasování procesu by mu mělo umožnit být v pozici, kdy bude moci nařídit aktivaci cel.

Čínská odveta: od června se zvýší cla na dovoz amerického zboží v hodnotě 60 miliard dolarů

Číst článek

Navrhovaný seznam zahrnuje téměř všechny spotřebitelské výrobky, jichž se netýkala předchozí cla. Ta se vztahovala na čínský dovoz v ročním objemu přibližně 250 miliard dolarů. Nová cla by tak mohla být uvalena například na mobilní telefony, přenosné počítače a tablety.

Obchodní jednání

Seznam o téměř 140 stranách zahrnuje například oblečení, obuv, knihy, maso, motocykly, zábavní pyrotechniku nebo hudební nástroje. Chybí v něm ale léky a vybrané lékařské výrobky nebo vzácné nerosty. Některé z nich jsou důležité pro výrobu elektromobilů a obranný či farmaceutický průmysl, poznamenala agentura Reuters.

Trump minulý týden nařídil USTR, aby zahájil proces vedoucí k uvalení cel na téměř veškerý zbývající dovoz z Číny. Oznámení přišlo jen krátce poté, co skončilo 11. kolo obchodních jednání mezi zástupci Číny a USA bez dohody.

,Velká cla vybírám rád.‘ Trump varoval Čínu, aby neprotahovala jednání o obchodní dohodě

Číst článek

Dál tak eskaluje obchodní válka mezi Washingtonem a Pekingem. Mezi oběma velmocemi se naplno rozhořela loni v březnu, kdy Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů a ve stejnou dobu vstoupila v platnost 25procentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotkla Číny.

O dalších clech ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard USD, Trump rozhodl v polovině loňského června. Následovala cla ve výši deseti procent na zboží v objemu 200 miliard USD, která se nyní zvedla na 25 procent.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme