Komu se vyplácí americko-čínská obchodní válka? Podle studie je to Vietnam

Seznamu zemí, které nejvíce těží z obchodní války mezi USA a Čínou, vévodí Vietnam. Dovozci se snaží přesměrovat své objednávky, aby se vyhnuli vyšším clům. Vietnamu, který sousedí s Čínou, ze podařilo díky přesunu obchodu se zbožím zatíženým clem získat za rok do konce letošního prvního čtvrtletí objednávky v hodnotě, která odpovídá 7,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump se ve středu několik hodin před summitem se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji setkal prezidentem hostitelské země summitu Nguyenem Phu Trongem

Americký prezident Donald Trump s vietnamským prezidentem Nguyenem Phu Trongem. | Foto: Luong Thai Linh | Zdroj: Reuters

Vyplývá to ze studie ekonomů společnosti Nomura Holdings, o níž informovala agentura Bloomberg.

Na druhém místě, i když s velkou ztrátou za Vietnamem, skončil Tchaj-wan. Jeho zisk odpovídá hodnotě 2,1 procenta HDP. Obě ekonomiky získaly mnohem více z amerických cel na čínské zboží než z čínských cel na zboží z USA.

Čína začala uplatňovat odvetná cla na americké zboží, týkají se zemního plynu nebo masa

Číst článek

Na dalších místech v seznamu zemí, které nejvíce těží z americko-čínské obchodní války, jsou Chile, Malajsie a Argentina.

Analýzy ukazují, že dovozci z USA a Číny dosud přesměrovali objednávky na více než polovinu z 1981 produktů, na které se vztahují cla v obchodní válce mezi USA a Čínou. Americká cla na čínský dovoz přiměla firmy hledat nové zdroje hlavně u elektronických produktů, následují nábytek a cestovní zboží.

U čínských cel na americké zboží byly přesměrovány z USA na jinou zemi hlavně objednávky sóji, letadel, obilí a bavlny. To pomohlo hlavně Chile a Argentině.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme