Cena ropy se kvůli možné obchodní válce Číny a Spojených států propadla téměř o dvě procenta

Ceny ropy táhnou dolů obnovené obavy o osud americko-čínských obchodních rozhovorů a globálního růstu. Odepisují téměř dvě procenta a pohybují se kolem svého měsíčního minima. Ještě větším ztrátám brání nižší nabídka vyvolaná americkými sankcemi proti Íránu a Venezuele.

New York/Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa, barel ropy (ilustrační foto)

Cena ropy v dolarech za barel klesla kvůli obchodní válce USA s Čínou. | Foto: Carsten ten Brink/Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic | Zdroj: Flickr

Krátce po 17.00 vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 1,7 procenta na 70,02 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela rovněž 1,7 procenta na 61,21 USD.

Čínští vyjednavači se i přes Trumpovo prohlášení o clech chystají na cestu. Budou jednat o obchodu s USA

Číst článek

Americký prezident Donald Trump o víkendu uvedl, že Spojené státy od pátku zvýší cla na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) ročně z deseti na 25 procent. V reakci na jeho slova výrazně oslabily asijské i americké akciové trhy. Obchodní válka by podle agentury Reuters ještě zhoršila již tak slabý růst poptávky po ropě.

Kvůli americkým sankcím se již snížil vývoz íránské ropy ve srovnání s předchozím rokem na polovinu. Denně jí Írán dodává na trh méně než milion barelů a podle očekávání by se dodávky v květnu po dalším zpřísnění sankcí měly snížit na 500 000 barelů denně.

V samotných Spojených státech se mezitím ropné zásoby vyšplhaly nejvýše od září 2017. Podle ankety agentury Reuters se v uplynulém týdnu zvýšily o dalších 700 000 barelů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme