‚Čína nás dlouho oškubávala,‘ prohlásil Trump. Cla je ochoten uvalit na všechen čínský dovoz

Americký prezident Donald Trump je připraven zatížit cly veškerý čínský dovoz do Spojených států. „Jsem ochoten jít až na 500,“ řekl s odkazem na 505,5 miliardy dolarů (11,2 bilionu Kč), kolik činil loňský čínský dovoz do USA. Po prezidentově výroku v interview, které v pátek odvysílala televize CNBC, oslabily takzvané futures na hlavní americké akciové indexy.

Washington/New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská a americká vlajka na stole v Pekingu

Čínská a americká vlajka na stole v Pekingu | Foto: Jason Lee | Zdroj: Reuters

Zhruba o 0,3 procenta ztrácely futures na Dow Jonesův index, zatímco futures na index S&P 500 byly nižší asi o 0,1 procenta.

Na ročním minimu vůči americkému dolaru se ocitl čínský jüan. Od poloviny února ztratil 7,6 procenta a nyní se pohybuje kolem 6,78 CNY za USD.

Analýza: Obchodní válka může víc než USA a Čínu zasáhnout českou ekonomiku

Číst článek

„Čína nás dlouho oškubávala,“ řekl Trump. „Nechci je děsit, chci, aby se jim dařilo dobře, mám opravdu rád prezidenta Siho, ale (obchod) byl opravdu velmi nefér,“ dodal.

Čínští představitelé prý Trumpovi v reakci řekli, že před jeho příchodem si nikdo na vzájemnou obchodní výměnu nestěžoval. „Teď už si jenom nestěžuješ. Nelíbí se nám, co děláš,“ říkali mu prý.

Americká vláda zatím uvalila cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů. Washingtonu vadí mimo jiné vysoký deficit obchodní bilance s Pekingem. Loni Spojené státy do Číny vyvezly podle amerického statistického úřadu zboží za 129,9 miliardy dolarů. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme