Deficit rozpočtu USA za deset měsíců narostl o 27 procent. Na vině je snižování daní a nové výdaje

Deficit federálního rozpočtu USA se za deset měsíců tohoto fiskálního roku prohloubil o 27 procent na 867 miliard USD (20 bilionů korun). Výdaje rozpočtu rostly více než dvakrát rychleji než výběr daní. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnilo americké ministerstvo financí.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí USA Steven Mnuchin na setkání nejvyšších finančních představitelů skupin sedmi největších ekonomik světa G7 v Kanadě.

Americký ministr financí Steven Mnuchin. | Foto: Ben Nelms | Zdroj: Reuters

Výdaje rozpočtu se za říjen až červenec zvýšily o osm procent na 3,73 bilionu USD. Daňové příjmy za stejnou dobu vzrostly o tři procenta na 2,86 bilionu USD.

K prohloubení deficitu přispívá loňské rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa snížit daně o 1,5 bilionu USD, a také nové výdaje. Stav rozpočtu zhoršuje od roku 2016 mimo jiné stárnutí populace, kvůli kterému více lidí čerpá peníze z federálního programu zdravotního pojištění pro seniory Medicare. Trump také slíbil po uvedení do funkce zvýšit výdaje na armádu, což je dalším významným faktorem prohlubování deficitu.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) podle médií očekává, že v roce 2022 překročí rozpočtový deficit jeden bilion USD. Loňský schodek činil 779 miliard USD a byl nejvyšší od fiskálního roku 2012.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme