USA jsou blízko tomu, aby se vyhnuly platební neschopnosti. Senát schválil zvýšení dluhového stropu

Americký Senát ve čtvrtek místního času schválil zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Spojeným státům se tak nejspíše podaří vyhnout platební neschopnosti, informovaly agentury AP a Reuters. Normu musí schválit také Sněmovna reprezentantů.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle think-tanku dojdou Spojeným státům peníze druhého října (ilustrační snímek).

Dohoda republikánů a demokratů počítá s navýšením dluhového limitu o zhruba 480 miliard dolarů, což má podle ministerstva financí vystačit do 3. prosince. Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

Lídr senátních demokratů Chuck Schumer ve čtvrtek oznámil, že demokraté nalezli shodu s republikány v Senátu na prodloužení dluhového stropu do začátku prosince. Podle agentury AP dohoda počítá s navýšením dluhového limitu o zhruba 480 miliard dolarů, což má podle ministerstva financí vystačit do 3. prosince.

Konec blokování. Republikáni v Senátu USA podpoří dočasné zvýšení dluhového stropu

Číst článek

Navýšení limitu schválil Senát těsným poměrem 50:48 hlasů. Nyní ho musí potvrdit Sněmovna reprezentantů. I pokud tak dolní komora amerického Kongresu učiní, bude se jednat o dočasné řešení, neboť zákonodárci se budou k věci muset opět vrátit před prosincovým termínem.

Neshody ohledně dluhového stropu, což je limit, do kterého si vláda může půjčovat, nejsou v USA neobvyklé. Současný spor mezi republikány a demokraty však zahýbal finančními trhy. Panovaly totiž obavy, že USA nebudou schopny splácet své finanční závazky, což by mělo katastrofální následky.

Republikáni se dohodli s demokraty na prodloužení dluhového stropu, platí do začátku prosince

Číst článek

Spojené státy mají dlouhodobě větší státní výdaje než příjmy, a musí si proto půjčovat peníze na pokrytí všech svých nákladů. Dluhový strop je zákonný limit stanovující, jakou maximální částku může vláda dlužit.

Pokud by limit zákonodárci nezvedli, nemohly by USA například splácet svoje dluhy či vyplácet důchody a platy pro příslušníky americké armády. V minulosti bylo zvyšování limitu zpravidla rutinní záležitostí, od roku 1960 byl dluhový limit zvýšen či zrušen téměř osmdesátkrát. Za vlády prezidenta Donalda Trumpa byl zrušen třikrát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme