Trump opět kritizoval centrální banku, úrokové sazby podle něj zvyšuje příliš rychle

Americký prezident Donald Trump v úterý opět kritizoval centrální banku (Fed) za zvyšování úrokových sazeb, naopak ministrovi financí Stevenu Mnuchinovi vyjádřil podporu. V Oválné pracovně Bílého domu novinářům také řekl, že americké podniky jsou „nejlepší na světě“ a že představují „skvělou“ nákupní příležitost.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Ano, mám,“ odpověděl Trump na dotaz, zda ministrovi financí Mnuchinovi věří. „Je to velmi talentovaný, velmi chytrý člověk,“ dodal.

Trump se takto o ministrovi financí vyjádřil den poté, co Mnuchin hovořil o propadu cen akcií s americkými regulátory.

‚Trh má obavy z dění ve Washingtonu.‘ Akcie v USA prudce oslabily, problémy hlásí i Japonsko

Číst článek

Agentura Reuters ale v této souvislosti poznamenala, že ministrova snaha situaci na akciových trzích uklidnit se minula účinkem. Všechny tři hlavní akciové indexy v USA totiž v pondělí obnovily prudký pokles a odepsaly přes dvě procenta.

Letošní prosinec tak je pro americké akcie zatím nejhorším prosincem od roku 1931, tedy od velké hospodářské krize.

Index S&P 500 už od maxima, na němž se ocitl v září, ztrácí skoro 20 procent. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácí ještě více, a vstoupil tedy do takzvaného medvědího trhu. Tak se nazývá situace, kdy ceny akcií dlouhodobě klesají a z maxima odepsaly 20 procent.

Dostatečná finanční likvidita

Už v neděli Mnuchin hovořil s řediteli šesti největších amerických bank, kteří mu potvrdili, že jejich banky mají dostatečnou peněžní likviditu, aby mohly dál poskytovat úvěry.

Trhy podle šéfů bank navzdory propadům na burzách fungují tak, jak mají. Investoři se ale domnívají, že ministrovo rozhodnutí svolat prezidentskou pracovní skupinu k finančním trhům mohlo situaci na trzích spíš zhoršit.

Trump není spokojen s tím, jak rychle Fed zvyšuje úrokové sazby. Nynější propad cen akcií je ale podle něj pro investory příležitostí. „V naše podniky mám velkou důvěru. Máme ty nejlepší firmy na světě, které si vedou opravdu skvěle. Mají rekordní čísla, takže si myslím, že je to obrovská příležitost k nákupu,“ řekl.

Americké akciové trhy se blíží k nejhoršímu výsledku za posledních 80 let, shodují se ekonomové

Číst článek

Kritika šéfa Fedu

Americké akcie klesají už několik týdnů, v posledních dnech ale rychlost propadu eskaluje. Podle analytiků je to reakce na slábnoucí růst ekonomiky, Trump je ale přesvědčen, že na vině je Fed a jeho zvyšování úrokových sazeb.

Několikrát otevřeně kritizoval šéfa Fedu Jeroma Powella, kterého ale sám do funkce vybral. „Oni zvyšují sazby příliš rychle, protože si myslí, že ekonomika je na tom velmi dobře. Já si ale myslím, že jim to už brzy dojde,“ řekl Trump.

V médiích se dokonce objevily zprávy, podle nichž Trump zvažoval, že Powella odvolá. Ministr Mnuchin ale řekl, že Trump nic takového v plánu nemá a že si myslí, že ani takovou pravomoc nemá. Ani odborníci nejsou zajedno v tom, zda prezident může z titulu své funkce šéfa Fedu odvolat.

Česká národní banka znovu zvýšila úrokové sazby. Stouply o 0,25 procentního bodu

Číst článek

Úrokové sazby

Kritika centrální banky ze strany politiků je v USA velmi citlivé téma. Centrální banka je ze zákona nezávislá a jakákoliv kritika může být vnímána jako snaha tuto nezávislost omezit. Trumpovi předchůdci ve funkci se kritice Fedu snažili vyvarovat.

Základní úroková sazba v USA je nyní v pásmu 2,25 až 2,50 procenta, kam ji Fed zvýšil minulý týden. Letos centrální banka zvýšila úroky čtyřikrát a další zvyšování chystá v příštím roce. Někteří guvernéři ale připouštějí, že mohou své stanovisko přehodnotit, pokud se vývoj americké ekonomiky odchýlí od předpokládané trajektorie.

Například Evropská centrální banka (ECB) drží základní úrok na nule, kde jej chce ponechat minimálně do léta příštího roku. Naopak Česká národní banka (ČNB) sazby podobně jako Fed již zvyšuje, hlavní sazbu má na 1,75 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme