Americký Fed reaguje na oživení. Příští rok plánuje třikrát zvýšit úroky a skončit s nákupem dluhopisů

Americká centrální banka (Fed) zrychlí zpřísňování měnové politiky. Měsíční objem nákupu dluhopisů bude snižovat dvojnásobným tempem, než dříve avizovala. V březnu tento program patrně zcela ukončí. Banka dále očekává, že v příštím roce třikrát zvýší úrokové sazby, uvedla ve středu v prohlášení. Fed reaguje na oživování ekonomiky z útlumu způsobeného pandemií covidu-19 a na vysokou inflaci.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 22:02 15. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle think-tanku dojdou Spojeným státům peníze druhého října (ilustrační snímek).

Centrální banka začala důkladněji vymezovat „normalizaci“ měnové politiky po téměř dvou letech mimořádného úsilí o vyléčení ekonomiky z následků pandemie (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Ekonomika už nepotřebuje zvýšenou podporu měnové politiky,“ řekl na tiskové konferenci šéf Fedu Jerome Powell. „Podle mého názoru rychle postupujeme k maximální zaměstnanosti,“ dodal.

Svou základní úrokovou sazbu Fed nadále drží v rozpětí nula až čtvrt procenta.

Americký Kongres zvýšil den před termínem limit státního dluhu. Zabránil tak platební neschopnosti

Číst článek

Vzhledem k tomu, že inflace již nějakou dobu přesahuje dvě procenta, (měnový) výbor očekává, že „bude vhodné zachovat“ současné téměř nulové úrokové sazby, dokud se trh práce nevrátí k plné zaměstnanosti, uvedl Fed v prohlášení.

Centrální banka v něm začala důkladněji vymezovat „normalizaci“ měnové politiky po téměř dvou letech mimořádného úsilí o vyléčení ekonomiky z následků pandemie, napsala agentura Reuters.

Vývoj trhu práce

K tomu, aby se inflace vrátila k dvouprocentnímu cíli centrální banky, odhadují představitelé Fedu, že základní jednodenní úroková sazba bude muset do konce roku 2022 vzrůst na 0,9 procenta, v roce 2023 bude nutné pokračovat ve zvyšování na 1,6 procenta a v roce 2024 na 2,1 procenta.

Inflace je ve Spojených státech největší za téměř 40 let. Stoupla na 6,8 procenta

Číst článek

Případné zvyšování sazeb bude podle Fedu nyní záviset na vývoji trhu práce.

Powell podotkl, že nevidí brzký konec pandemie, a proto je pro Fed obtížné vyhodnotit, co v takovém prostředí představuje normální trh práce.

Pokud by pandemie byla pod kontrolou, pak by tvůrci měnové politiky měli lepší představu o tom, jak trh práce „může skutečně vypadat“, řekl Powell, ale „to se v dohledné době nestane“.

Inflace na 2,6 procenta

V nových ekonomických projekcích Fed odhaduje, že inflace v příštím roce dosáhne 2,6 procenta oproti 2,2 procenta, které předpokládala v září. Míra nezaměstnanosti podle Fedu klesne na 3,5 procenta.

Ačkoli vývoj ekonomiky je s ohledem na novou variantu koronaviru omikron nejistý, Fed nyní prognózuje, že růst americké hospodářství by se měl příští rok pohybovat kolem čtyř procent, zatímco v září centrální banka odhadovala 3,8 procenta.

Třebaže není jisté, jaký dopad bude mít varianta omikron na inflaci, hospodářský růst a pracovní trh, Powell konstatoval, že lidé se na pandemii adaptují. „Myslím si, že jak jde vlna za vlnou, lidé se s tím učí žít,“ řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme