USA hlásí nejnižší nezaměstnanost za poslední roky

Podle amerického ministerstva práce je ve Spojených státech nejméně lidí bez práce za poslední dva roky. Míra nezaměstnanosti v prosinci klesla podle nejaktuálnějších čísel na 9, 4 desetiny procenta, což znamená meziměsíční pokles o 4 desetiny. Zároveň se ale nepodařilo vytvořit tolik nových pracovních míst, kolik ekonomové předpokládali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Time Square v New Yorku

Time Square v New Yorku | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Monobi

Místo plánovaných 175 tisíc míst vzniklo pouze 100 tisíc nových příležitostí. Původní odhad stanovili experti podle toho poklesu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a také podle alternativních údajů od soukromé organizace ADP. Ty uváděly 293 tisíc nových pracovních míst v soukromém sektoru.

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše je nedostatečný nárůst pracovních míst zapříčiněn opatrností
podnikatelů při přijímání nových pracovníků, zvláště do malých a středních podniků, které jsou stále ještě postiženy důsledky předcházející recese.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš rozebíral ve Světě o osmé Rádia Česko nezaměstnanost v USA

Nejvíce pracovních míst vzniklo v sektoru zdravotnictví a turistiky, Mokráš však považuje za nejdůležitější oblast soukromé služby. „Zde je zaměstnáno zhruba 80 procent amerických pracovníků. Takže dokud se nezačnou vytvářet pracovní místa ve službách, bude růst nedostatečný,“ tvrdí.

V historickém srovnání však USA trápí vysoký poměr dlouhodobě nezaměstnaných, kteří dostávají prodlouženou podporu, a ta výrazně zatěžuje americkou ekonomiku.

Že se americký pracovní trh bude zotavovat ještě řadu let, připustil v americkém Senátu i guvernér centrální banky (FED) Ben Bernanke, který jinak tvrdí, že v Americe hospodářské oživení sílí.

Bernanke očekává, že letos by mohla ekonomiku více podpořit spotřeba amerických domácností. Důvodem je právě pokles míry nezaměstnanosti. „Problém je ale v tom, že to bude pomalé – pokles nezaměstnanosti i spotřeba domácností,“ varuje Mokráš.

Fed chce prosadit kvantitativní uvolňování měnové politiky

Situace na trhu práce podle Bernankeho prozatím centrální bance neumožňuje podporu hospodářství utlumit. Proto v tomto roce chystá další kvantitativní uvolňování měnové politiky.

„Americké centrální bance nic jiného nezbývá, protože bez kvantitativního uvolňování by stav nezaměstnanosti přetrval déle. Toto opatření však kritizují republikáni a Bernanke ho proto bude muset hodně ospravedlňovat před Kongresem,“ míní Mokráš.

Novým vedoucím ekonomických poradců prezidenta Baracka Obamy se stane Gene Sperling, který tuto pozici zastával již za prezidenta Billa Clintona.

Podle Mokráše bude jeho úkolem najít opatření, která by zastavila růst zadlužení americké vlády. „Clintonovi se dokonce podařilo dostat americký rozpočet do přebytku. Ovšem díky tomu, že tehdy rostla americká ekonomika nezvykle rychle,“ dodává.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme