USA hrozí, že ztratí prestižní rating na nejvyšší možné úrovni

Barack Obama chce najít shodu mezi Bílým domem a Kongresem na podmínkách zvýšení stropu pro americký státní dluh do 36 hodin, jinak podle něj hrozí ztráta důvěry americké veřejnosti ve vládu. A nejen to. Hrozí zřejmě také ztráta důvěry světových ratingových agentur, což by mělo pro americkou i světovou ekonomiku nepříjemné následky. Jak ratingová agentura Moody's, tak Standard & Poor's varovaly, že pokud se američtí politici včas nedohodnou, Spojené státy zřejmě ztratí prestižní rating na nejvyšší možné úrovni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Barack Obama jedná se zástupci Kongresu v Bílém domě.

Prezident Barack Obama jedná se zástupci Kongresu v Bílém domě. | Zdroj: Reuters

Americké státní dluhopisy jsou obecně považovány za nejbezpečnější, bezrizikovou investici na světě. Spojené státy si na neustále dynamicky rostoucí dluh půjčují 2,99 procent, což je sazba velmi nízká. Řada lidí nevylučuje, že by 2. srpna mohlo dojít k technickému defaultu. Nepředpokládá se, že by to bylo dlouhé období, ale byl by to krok, který by zmobilizoval veřejné mínění do té míry, že by se obě nesmiřitelné strany daly dohromady.

„Náklady by nebyly v krátkém časovém horizontu tak bezprostředně vysoké, jako spíš hrozby z toho plynoucí,“ říká předseda Mezinárodní obchodní komory Michal Mejstřík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné byl předseda Mezinárodní obchodní komory Michal Mejstřík..mp3

Pokud by mezinárodní ratingové agentury snížily ratingové hodnocení země třeba na AA1 v případě Moody's a nebo AA+ v případě Standard & Poor's, zcela určitě by to zahýbalo světovou ekonomikou.

„Bezprostřední dopady by asi tak fatální nebyly. Hrozba, že se situace zhorší, by tady byla a zřejmě by přinutila obě dvě strany, aby sedly k jednacímu stolu. Ale jak jednou už prolomíte hájemství nedotknutelného – tripl A, tak to je to nebezpečí, které tu hrozí,“ dodává Michal Mejstřík.

Už v tuto chvíli jsme svědky velkého šoku státních dluhopisů v Evropě. Dlouholetá snaha o korvengenci cen státních dluhopisů například v Evropě, které se tlačily na nízké úrokové sazby stejně jako ve Spojených státech je minulostí a investoři začali rozlišovat míru rizika jednotlivých zemí. V Evropě se už nechápou země jako nedotknutelné.

„Ratingové agentury vlastněné Američany začaly upozorňovat, protože nechtějí ztratit svůj respekt,“ dodává ekonom Mejstřík.

Republikáni a demokraté v americkém Kongresu mají odlišné představy o tom, jak nastavit podmínky pro další zadlužování Spojených států a jak má vypadat federální rozpočet. Obama navrhuje zrušit daňové výjimky pro nejbohatší Američany a jejich firmy, třeba ropné společnosti, a republikáni zase rozsáhlé rozpočtové škrty.

„Obávám se, že strany budou muset ustoupit, ale že k tomu pomůže ten velmi negativní krok, byť krátkodobě, že se Spojené státy ocitnou v technickém defaultu,“ říká Mejstřík.

Jednání mezi Bílým domem a Kongresem se zadrhla po středečním setkání, které Barack Obama podle amerických médií opustil rozladěný, když se střetl se šéfem republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Erikem Cantorem.

Michaela Vydrová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme