Biden představil návrh rozpočtu. Chce peníze na podporu Ukrajiny, prioritou je ale soupeření s Čínou

Americký prezident Joe Biden chce po Kongresu v přepočtu víc než 130 miliard korun na podporu Ukrajiny a dalších evropských spojenců. Vyplývá to z návrhu rozpočtu pro příští fiskální rok, který prezident Spojených států představil. Přímo na další obranu Ukrajiny proti ruské vojenské invazi požaduje Biden v přepočtu 17 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Joe Biden

Americký prezident Joe Biden | Foto: Evelyn Hockstein | Zdroj: Reuters

Americkou vojenskou prioritou je ale Čína. Ještě víc než do evropského regionu chce Bidenova administrativa v tomto sektoru investovat do po posílení amerického vlivu v Indopacifiku, kde Spojené státy s Pekingem mocensky soupeří.

Kim Čong-un nařídil armádě KLDR intenzivnější cvičení, aby mohla reagovat na ‚skutečnou válku‘

Číst článek

Celkově je návrh rozpočtu zaměřen na udržení sociálních programů a na snížení národního deficitu. Toho chce Biden dosáhnout vyšším zdaněním bohatých nebo zvýšením korporátní daně z 21 na 28 procent.

Rozpočet schvaluje Kongres, který částečně ovládají republikáni, takže je skoro jisté, že Bidenův návrh v původní podobě neprojde.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme